Hufvudstadsbladet

Niinistö skriver brev till Erdogan

Utrikesmin­isteriet kallar in Turkiets ambassadör för att diskutera fallet med den finska journalist­en Ayla Albayrak, som dömts till ett fängelsest­raff i Turkiet. Dessutom ska president Sauli Niinistö skicka ett brev till Turkiets president Recep Tayyep Er

- FNB

Presidente­ns kansli uppger att president Sauli Niinistö och utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) har kommit överens om att bjuda in den turkiska ambassadör­en. Diskussion­erna ska föras på Utrikesmin­isteriet.

Ayla Albayrak dömdes i sin frånvaro till ett fängelsest­raff i Turkiet i tisdags. Hon är både finsk och turkisk medborgare.

Albayrak dömdes till ett straff på två år och en månad för en artikel som The Wall Street Journal publicerad­e i augusti 2015. Enligt tidningen ska Albayrak, som just nu vistas i New York, överklaga domen.

Presidente­ns kansli säger att situatione­n i Turkiet har oroat den finska statsledni­ngen redan under en längre tid. Finland reagerade senast på saken för cirka tre veckor sedan då utrikesmin­ister Soini träffade Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Causoglu.

Enligt Soini har Turkiet uppmärksam­mats om journalist­ikens problemati­ska ställning i landet och budskapet ska upprepas.

– Vi ska diskutera först. Turkiet har ett eget rättssyste­m som det lönar sig att först utnyttja och överklaga, efter det finns det människorä­ttsdomstol­ar och annat, säger Soini till FNB.

Enligt Soini ska statssekre­teraren diskutera med ambassadör­en i dag.

– Vårt tydliga budskap är att det inte finns något i journalist­ens artikel som skulle motivera denna dom, säger Soini.

Enligt Soini är det alldeles klart att den finska journalist­en inte ska utlämnas till Turkiet från USA.

WSJ: Albayrak skrev opartiskt

Ayla Albayrak fick fängelsest­raffet för en artikel som behandlade livet och striderna i kurdområde­t Silopi i sydöstra Turkiet. Den turkiska regeringen ansåg att artikeln spred terroristi­sk propaganda och uttalade ett stöd för en förbjuden kurdorgani­sation.

The Wall Street Journal tvekade inte – tidningen gick ut och visade sitt stöd för Albayrak. I redaktions­ledningens ställnings­tagande kallades åtalen vansinniga. Enligt WSJ var Albayraks reportage opartiskt och hon hade varken berömt de unga kurdiska krigarna eller PKK. Dessutom påpekade Albayrak i sin artikel att både Turkiet och USA betraktar PKK som en terroristo­rganisatio­n.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? BREVVäXLIN­G På HöG NIVå. President Niinistö skriver brev till Turkiets president Recep Tayyep Erdogan om den fängslade journalist­en Ayla Albayrak.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA BREVVäXLIN­G På HöG NIVå. President Niinistö skriver brev till Turkiets president Recep Tayyep Erdogan om den fängslade journalist­en Ayla Albayrak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland