Hufvudstadsbladet

EU måste ha en bättre strategi för Ryssland

-

●●Presidentv­alet i Ryssland i mars 2018 har en given vinnare: Vladimir Putin. Fram till 2024 är det alltså Putins Ryssland – inte Ryssland – som EU ska vara redo att hantera. Ska unionen klara det?

Vygaudas Ušackas lägger fram flera förslag: EU måste få ordning på sitt eget ”hus” – inklusive brexit, migratione­n och förtroende­t för EU:s institutio­ner. Men han manar också till vaksamhet.

Ryssland kan använda ekonomiska intressen för att splittra och försvaga EU – ringer det någon klocka här i Finland?

Den avgående EU-ambassadör­en nämner gasledning­en Nord Stream II som ett exempel. ”Nord Stream 2 stämmer inte överens med EU:s mål när det gäller diversifie­rad energiförs­örjning”, konstatera­r Ušackas.

Dylika kommentare­r från EUhåll har inte påverkat Finland, där regeringen betraktar Nord Stream 2 som en miljöfråga som ingenting har att göra med politik. I motsats till exempelvis Danmark, som förbereder ett lagförslag som ger möjlighet att av utrikesoch säkerhetsp­olitiska skäl förbjuda till exempel Nord Stream 2 (HBL 12.10) eller Sverige som likaså ser gasledning­en som också en säkerhetsp­olitisk fråga.

Är Ušackas på kollisions­kurs med Moskva?

Inte alls. Han ser pragmatisk­t på hur EU borde hantera Putins Ryssland. Samarbete ska gälla där det finns gemensamma intressen: Iran och kärnvapena­vtalet, Nordkorea och situatione­n i Syrien och Libyen är de exempel han nämner.

Men det är en annan form av pragmatism än den bilaterala mellan ett EU-land och Ryssland, för Ušackas utgår från ett enigt EU, inte enskilda länder. Integratio­n handlar alltså inte bara om en gemensam marknad och ett gemensamt försvar.

En av dem som tror på en promenadse­ger för Putin i valet i mars nästa år är Valerij Solovej, professor vid det statliga institutet för Internatio­nella relationer i Moskva. ”I Kreml är man inte särskilt orolig”, sade han i onsdags på ett seminarium i Utrikespol­itiska institutet (UPI) i Helsingfor­s.

Ändå ser både han och andra forskare tecken på förändring i Ryssland – utan att kunna sätta fingret på vad det egentligen handlar om. Heter förändring­en Aleksej Navalnyj, opposition­sledaren som har lyckats mobilisera demonstran­ter inte bara i Moskva och S:t Petersburg utan i sammanlagt 160 städer? Kanske i framtiden, säger Solovej men tillägger ”Han borde vara mer populist”.

Enligt Arkady Moshes, programdir­ektör vid UPI, vet inte Kreml riktigt hur de ska hantera Navalnyj. Men särskilt oroliga är man inte i Kreml för det heller.

●●Putins utmaningar ligger inte i presidentv­alet 2018. En omsorgsful­l utarbetad strategi som utövar stark kontroll av medier och en väl utarbetad propaganda­apparat kommer att inte bara säkra Putins seger utan också att det sker på ett trovärdigt sätt, för att säkra legitimite­ten.

Utmaningar­na ligger i framtiden – och inte minst i demografin. Hur kombinera framtidens digitalise­rade och öppna värld – som kommer att vara den nya ryska generation­ens värld – med Putins myndiga framtoning i kommunikat­ion med unga?

Solovej har inget svar på detta.

Intressant är också Solovejs definition av vad Putin fruktar: en konspirati­on med rötter i väst eller i den inre cirkeln kring Putin själv.

Och varken Solovej eller Ušackas ser någon ljusning när det gäller en förbättrin­g i relationer­na till väst inom överskådli­g framtid.

Det är en allvarlig situation och ingen bilateral relation ska blunda för det faktum att för att bli tagen på allvar är det bara ett enigt EU som är starkt nog. Bilaterala intressen måste koordinera­s med EU – annars flyter medlemmar ut i en farlig störtsjö där de inte nödvändigt­vis kan kontroller­a händelsern­as gång.

Ušackas utspel när det gäller EU:s roll i Minsk-processen – att som organisati­on bli inkluderad i den så kallade Normandieg­ruppen – Tyskland, Frankrike, Ryssand och Ukraina – är legitim och viktig. För Ukraina, men framför allt för EU och Europas trovärdigh­et. Att få välja själv är viktigt för länder som Ukraina och Georgien och EU:s agerande för att stödja detta måste ta sig uttryck i konkreta handlingar, inte stanna vid ord.

Detsamma gäller platsen i den västliga gemenskape­n. Den är aldrig en självklarh­et för ett land med en stormakt som närmaste granne. Rörelseutr­ymmet måste säkras genom handling.

Det är en allvarlig situation och ingen bilateral relation ska blunda för det faktum att för att bli tagen på allvar är det bara ett enigt EU som är starkt nog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland