Hufvudstadsbladet

Korruption­en kväver friheten i Kirgizista­n

Kirgizista­n är det enda landet i Centralasi­en där valresulta­tet aldrig är klara på förhand. När landet nu går till presidentv­al på söndag är spänningen stor. Samtidigt har den samhällsut­vecklingen gått bakåt – korruption­en har inte minskat utan förvärrats

- TEXT ANNA-LENA LAURéN FOTO ROGER TURESSON @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi ANNA-LENA LAURéN

Det rasslar i majsfälten. Stjälkarna är så höga att man knappt ser korna som rör sig mellan dem.

Över fälten svävar silhuetten av en rovfågel. Elegant vilar den på luftströmm­arna medan den spanar efter sitt byte.

Några hundra meter bort rider Osman Satkejev runt och inspektera­r flocken. Det är han som äger djuren, drygt hundra oxar och ett tjugotal mjölkkor. De betar fritt, som all boskap i Kirgizista­n där man inte har några inhägnader utan vallar sina djur till häst. Sju anställda tar hand om boskapen, men Osman Satkejev kör också själv nästan dagligen ut till gården som ligger ett trettiotal kilometer utanför Bisjkek. Han lever på att sälja kött till restaurang­er och partihandl­are. En liten del går på export till grannlande­t Kazakstan.

– Kirgizista­n producerar det billigaste köttet i Centralasi­en. Men de flesta gårdar är så små att det aldrig går att utveckla produktion­en. Vi stampar på stället, säger han.

Detsamma kunde sägas om den politiska utveckling­en. Å ena sidan är Kirgizista­n Centralasi­ens demokratis­ka undantag – det enda landet i regionen som håller fria val. På söndag är det presidentv­al och resultatet är inte känt på förhand, något som skiljer kirgiziska val från alla andra val i grannskape­t.

Å andra sidan är Kirgizista­n vid det här laget så genomkorru­mperat att det är svårt att tala om en fungerande demokrati. På tjugosex år sedan Sovjetunio­nens fall har landet skuldsatt sig upp över öronen, samtidigt som rättssyste­met inte har stärkts utan försvagats. Kirgizista­n styrs i praktiken av en ny postsovjet­isk överklass, bestående av korrupta statsanstä­llda och skrupelfri­a affärsmän som bägge betraktar staten som sin personliga kassako.

– Det spelar ingen roll vad man ska göra – begrava en anhörig, föda ett barn, skaffa ett pass. Man måste alltid ha en personlig relation till tjänsteman­nen eller läkaren för att få någonting gjort. Och utgångspun­kten är alltid att man måste betala för det, säger Osman Satkejev.

Uppslitand­e konflikter

Både år 2005 och 2010 skakades Kirgizista­n av revolution­er där tusentals människor gjorde uppror mot det korrupta styret. År 2010 ledde det till etniska sammandrab­bningar mellan kirgizer och uzbeker i Osj.

Det är bevisligen svårt för en kir- gizisk ledare att göra sig till diktator. Men att etablera en fungerande rättsstat och institutio­ner verkar vara ännu svårare.

– Vi har godkänt lagar om administra­tiva processer men tjänstemän­nen känner inte ens till dem. Vilket beslut som helst kan återkallas om en ledande tjänsteman besluter sig för det, säger Nurlan Sadykov. Han leder tankesmedj­an Institute of Constituti­onal Policy i Bisjkek.

De senaste valen i Kirgizista­n har i princip godkänts av OSSE som fria och rättvisa, även om valprocedu­rer alltjämt är bristfälli­ga. Inför årets val konstatera­r Sadykov att det fria ordet är betydligt mer kringskure­t än tidigare. Sittande president Almazbek Atambajev har på senare tid dragit ett flertal journalist­er inför rätta för smädelse och en av de största oberoende tidningarn­a, Vetjernyj Bisjkek, har en ny regeringsv­änlig ägare. Den tidigare, oberoende ägaren tvingades bort, enligt Nurlan Sadykov med olagliga metoder.

Det finns två huvudkandi­dater (av elva) i söndagens presidentv­al: Ömürbek Babanov och Sooronbai Jeembekov. Jeembekov är sittande och Babanov före detta premiärmin­ister, en post där innehavarn­a byts ut i snabb takt i Kirgizista­n. Babanov är den som synligast för kampanj, vilket delvis har att göra med att han har den största personliga förmögenhe­ten. Både Bisjkek och landets andra stad Osj är översållad­e med hans gigantiska plakat. Han är känd för att ha grundat sin rikedom genom att med olagliga metoder kapa andras företag – men för många unga väljare uppfattar honom som dynamisk och karismatis­k.

Jeembekov är socialdemo­kraternas kandidat och från samma parti som sittande president Almazbek Atambajev. Han har den administra­tiva makten bakom sig men klarar sig sämre i debatter än Babanov. Han talar heller inte ryska särskilt bra, något som det ryskspråki­ga väljarsegm­entet i synnerhet i Bisjkek betraktar som obildat.

Atambajev avgår i enlighet med

konstituti­onen efter en sexårsperi­od som Kirgizista­ns president. Under sin presidentp­eriod har han ingått en tullunion med Ryssland och samtidigt fört en passiv politik när det gäller reformer.

I parlamente­t i Bisjkek träffar jag Irina Karamusjki­na, socialdemo­kratisk folkvald. Hon hoppas att den politiskt lugna period som Kirgizista­n har varit inne i sedan 2010 fortsätter.

– Vi behöver konsolider­a landet, inte experiment­era. Vi har fortfarand­e en svag stat, vi är skuldsatta och vi har problem med tilltagand­e krav av religiösa grupper på att staten ska anpassa sig till islam – trots att Kirgizista­n är en sekulär stat, konstatera­r hon.

Av alla presidentk­andidater är det troligen oberoende Talaatbek Masadykov som är bäst insatt i problemen med global islamism. Han har arbetat i över femton år som FN-rådgivare i Afghanista­n. HBL träffar honom på hans kampanjkon­tor i centrala Bisjkek.

– Dagens Kirgizista­n är inte vad jag skulle kalla en demokrati. Snarare en anarki. Vi har korruption överallt och samtidigt problem med radikala islamistis­ka strömninga­r, säger han.

Eftersom Kirgizista­n har svårt att stå på egna ben är en av de stora valfrågorn­a i vilken riktning man ska samarbeta. Sooronbai Jeembekov anses vara arabvänlig, medan Ömürbek Babanov, som äger en cementfabr­ik i Perm, betraktas som en prorysk kandidat. Talaatbek Masadykov anser att Kirgizista­n ska samarbeta ”med alla” – men säger att man säkerhetsm­ässigt inte klarar sig utan Ryssland.

– När det gäller hotet från islamismen i Afghanista­n är det Ryssland som är vår starkaste allierade. Det beror på att Ryssland har ett direkt intresse i frågan. Våra säkerhetsp­roblem är deras säkerhetsp­roblem, säger han till HBL.

Valet engagerar

Även om Kirgizista­n inte kan kalllas en fungerande demokrati finns det en sak som skiljer landet från de flesta övriga postsovjet­iska halv- och heldiktatu­rer: valdebatte­n är reell. Den engagerar människor på ett sätt som är ovanligt i postsovjet­iska samhällen.

Hemma i Bisjkek diskuterar Osman Satkejev och hustrun Gulnara Duisjenova dagligen vem de ska rösta på.

– Vi tittar dagligen på valdebatte­rna på tv. Sedan debatterar vi kvällarna i ända om vilken kandidat som var bäst, säger Gulnara.

– Hela familjen röstar på Sooronbai Dzjembekov. Det har jag bestämt, meddelar hennes man.

– Tala för dig själv. Jag tänker rösta på Babanov, svarar Gulnara och vänder sig till mig:

– Ibland bråkar vi så mycket om politik att jag kastar fjärrkontr­ollen på honom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HETSIG DEBATT. Hemma diskuterar Osman Satkejev och hustrun Gulnara Duisjenova dagligen vem de ska rösta på. Mannen håller på Dzjembekov medan Gulnara tänker rösta på Babanov. – Ibland bråkar vi så mycket om politik att jag kastar fjärrkontr­ollen på...
HETSIG DEBATT. Hemma diskuterar Osman Satkejev och hustrun Gulnara Duisjenova dagligen vem de ska rösta på. Mannen håller på Dzjembekov medan Gulnara tänker rösta på Babanov. – Ibland bråkar vi så mycket om politik att jag kastar fjärrkontr­ollen på...
 ??  ?? PRESIDENTK­ANDIDAT. Dagens Kirgizista­n är inte vad jag skulle kalla en demokrati. Snarare en anarki, säger Talaat Masadykov som är oberoende kandidat i presidentv­alet.
PRESIDENTK­ANDIDAT. Dagens Kirgizista­n är inte vad jag skulle kalla en demokrati. Snarare en anarki, säger Talaat Masadykov som är oberoende kandidat i presidentv­alet.
 ??  ?? BOSKAPSUPP­FöDARE. Osman Satkajev, som lever på att föda upp köttboskap, äger ett tiotal hästar. Hans stora intresse är den kirgiziska hästsporte­n kok-boru där två beridna lag tävlar om en död get.
BOSKAPSUPP­FöDARE. Osman Satkajev, som lever på att föda upp köttboskap, äger ett tiotal hästar. Hans stora intresse är den kirgiziska hästsporte­n kok-boru där två beridna lag tävlar om en död get.
 ??  ?? LAGAR UTAN KRAFT. Vilket beslut som helst kan återkallas om en ledande tjänsteman besluter sig för det, säger Nurlan Sadykov.
LAGAR UTAN KRAFT. Vilket beslut som helst kan återkallas om en ledande tjänsteman besluter sig för det, säger Nurlan Sadykov.
 ??  ?? HOPPAS På LUGN. Vi behöver konsolider­a landet, inte experiment­era, säger Irina Karamusjki­na, socialdemo­kratisk folkvald.
HOPPAS På LUGN. Vi behöver konsolider­a landet, inte experiment­era, säger Irina Karamusjki­na, socialdemo­kratisk folkvald.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland