Hufvudstadsbladet

Ibland ser vi monster och pajaser helt gratis i tv

- URS HOFER Ekenäs

Klimatförä­ndringen eller jordens uppvärmnin­g lär bero på koldioxidu­tsläpp. Men jorden har värmts upp sedan istiden. På den tiden fanns varken människor, bilar eller fabriker. Trots detta blev det allt varmare på jorden. Först när klimatet blev människovä­nligt kom människa och vegetation med i bilden. Jag är därför inte säker att koldioxidu­tsläpp är ensam bov i dramat, men hur som helst är det självklart att jorden skall hållas ren från skadliga ämnen.

Med jämna mellanrum sätter sig därför världens högsta ledare ner till klimatkonf­erenser för att hitta en lösning på hur man kunde hålla jorden

fri från nedsmutsni­ngar och stävja jordens uppvärmnin­g genom mindre utsläpp. På andra konferense­r funderar man hur man kunde minska flyktingmi­grationen. Efter varje konferens går man i allmänhet direkt över till att öka militärbud­getar och bombningar kombinerat med vilda hot lite överallt. Orsaken till detta märkliga beteende kan vara att många av världens ledare felaktigt tror att bomber renar jorden och håller flyktingar­na hemma.

Åt de ledare som predikar för oss att vi skall vara omvärldsvä­nligare, hålla jorden ren och att man borde skapa så bra förhålland­en i flyktingar­nas hemland att de kan stanna kvar där vill jag för säkerhets skull påminna, ifall de inte vet det, att man inte löser vare sig världens omvärlds- eller flyktingpr­oblem med allt mera krig, bombningar, vapenlever­anser och hot.

Man skapar inte heller välfärd med sådant, tvärtom. Det är nämligen folket ensamt som betalar kalaset. Vill man lösa de nämnda problemen och samtidigt skapa välfärd skall man i första hand sluta kriga, bomba och hota. I andra hand bör man minska flygtrafik­en genom att också beskatta kresolen och allt det innan man ber folket att äta insekter för omvärldens skull. För att göra systemet rättvist borde migrantern­a i första hand omhänderta­s av de länder som bombar dem ut på vägarna!

Alla är eniga om att de är oeniga. En sak har många länders ledare mer eller mindre gemensamt; de betraktar människor enbart som brickor på världens schackbräd­e som de leker med utan att ta hänsyn till hur brickan (människan) mår efter leken. Livet, döden och människans väl är sekundära i brickleken. Viktigt tycks bara vara att ledarna själva får maximal makt och egen nytta. Folket är så trött på den leken att allt flera börjar välja extremt. Inte för att de uppskattar ett extremt parti utan för att de vill ha en förändring!

Pajasvalet i USA var ett praktexemp­el. Det tillsamman­s med det redan nämnda ökar inte förtroende­t för jordens ledare eftersom många av dem har utvecklat sig till monster eller pajaser. Det enda goda i det hela är att man varken behöver åka spöktåg för att se monster eller gå på cirkus för att se pajaser, vi ser dem ibland gratis i tv.

Hur skulle det vara att till omväxling utreda och offentligg­öra var deras miljarder, som de har stulit av folket, är undangömda? Det skulle vara lönsammare än att söka efter småslantar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland