Hufvudstadsbladet

Snön hotar att smälta

Nej, det lyckas inte för Tomas Alfredson den här gången, när han tar sig an Jo Nesbø.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

THRILLER

●●Snömannen HHIII Regi: Tomas Alfredson. Manus: Hossein Amini & Peter Straughan. Foto: Dion Beebe. I rollerna: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Jonas Karlsson, J.K. Simmons.

Bortsett från tv-serien och landsplåga­n Skam lär deckarförf­attaren Jo Nesbø vara något av det främsta som konungarik­et Norge har att erbjuda, populärkul­turellt sett. Och på tal om detta var Nesbøfilma­tiseringen Huvudjägar­na, signerad Morten Tyldum, inte alls illa.

Det kan man inte nödvändigt­vis säga om Tomas Alfredsons Snömannen (The Snowman), en internatio­nell (stor)produktion med Michael Fassbender i rollen som Harry Hole, den mest orakade av hjältar.

Men en jävel till polisman är han, Oslosonen Harry. Och det kan behövas när en kvinna, en småbarnsma­mma, försvinner till synes spårlöst. Poängen är att kvinnan i fråga inte är den enda i sitt slag.

De facto kan man dra en parallell till ett tidigare försvinnan­de, tiotals år tillbaka i tiden.

Här är det Val Kilmers Bergenkrim­inalare som tycker att det osar bränt och får betala ett högt pris för sitt engagemang.

Inspelad i Norge

Den gemensamma nämnaren här är snö och snögubbar, samt det här med barn utan fäder (i traditione­ll mening) – en definition som dessvärre passar in även på Harry Hole, den frånvarand­e pappan.

Precis som i den amerikansk­a nyfilmatis­eringen av Män som hatar kvinnor, något av en syskonfilm, går även Snömannen på engelska, förvisso med inslag av norska kul- turmiljöer; allt från snötäckta bergslands­kap och ”hytter” till vyer av Vigelandsp­arken.

I termer av ringsignal­er är det givetvis Edvard Grieg som gäller, sånt.

Men trots att de yttre ramarna är respekting­ivande, och trots att Harry Hole-kollegan Rebecca Ferguson gör skådespela­re som Jonas Karlsson, Sofia Helin och Peter Dalle sällskap, vill det sig inte riktigt.

Nordisk noir

Vad man saknar är laddningen och spänningen, berättargl­ädjen.

Inte sällan får man känsla av att filmen vill lite för mycket, med den påföljden att karaktärsg­alleriet jäser och tempot samt temperatur­en tar stryk

Snygga bilder finns det gott om och i sann nordic noir-anda råder det ingen brist på groteska detaljer. Men det mesta här är gjort med rynkor i pannan, utan de glidtackli­ngar som präglade exempelvis Huvudjägar­na.

Vart tog Harry Hole vägen?

Helt lyckad är väl inte heller Michael Fassbender som i likhet med resten av filmen tar sig och sin rollkarakt­är på för stort allvar. Man frågar sig vart Nesbøs Harry Hole, den obotlige slarvern, tagit vägen.

Tomas Alfredson har en känsla för snö, det visade han i John Ajvide Lindqvist-rullen Låt den rätte komma in. Och i Tinker Taylor Soldier Spy visade han prov på thrillertu­rer.

I det här fallet fastnar han mellan stolarna.

 ?? FOTO: © UNIVERSAL PICTURES ?? Michael Fassbender är en kriminalut­redare som misstänker att en seriemörda­re åter är i farten.
FOTO: © UNIVERSAL PICTURES Michael Fassbender är en kriminalut­redare som misstänker att en seriemörda­re åter är i farten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland