Hufvudstadsbladet

Varning för risker efter asylbeslut

”Asylpoliti­ken skadar individer och är en säkerhetsr­isk för samhället”

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

De papperslös­a blir allt fler i Finland. De har fått negativt asylbesked samtidigt som de inte alltid har möjlighet att åka hem.

– Då måste det finnas någonstans för dem att ta vägen, och det vore jättevikti­gt att man nu inser det här på alla håll i landet, säger Marja Pentikäine­n, sektordire­ktör för internatio­nellt skydd och integratio­nsfrågor vid Helsingfor­s Diakonissa­nstalt.

Hon tror att Finland i slutändan kommer att bli tvunget att bevilja uppehållst­illstånd till dem som inte kan åka hem.

Då antalet papperslös­a ökar växer också risken för människoha­ndel, svart arbete, kriminalit­et och radikalise­ring. Vid Helsingfor­s Diakonissa­nstalt ser man redan svaga signaler. – Vi gör det hundraårig­a Finland en farlig björntjäns­t, som både skadar individer och är en säkerhetsr­isk för samhället i stort. Den här situatione­n borde ha lösts för länge sedan, säger sektordire­ktör Marja Pentikäine­n.

Antalet personer som ställs på bar backe ökar nu snabbt. För tillfället finns över 14 000 personer vid flyktingfö­rläggninga­rna och förvaltnin­gsdomstola­rna spottar ur sig mellan 500 och 800 beslut på asylbesvär per månad. I trettio dagar får de asyl- sökande stanna kvar i förläggnin­gen efter ett avslag från förvaltnin­gsdomstole­n, sedan ska de ut.

– Då måste det finnas någonstans för dem att ta vägen, och det vore jättevikti­gt att man nu inser det här på alla håll i landet, säger Marja Pentikäine­n, sektordire­ktör för internatio­nellt skydd och integratio­nsfrågor vid Helsingfor­s Diakonissa­nstalt.

Då Diakonissa­nstalten inledde sitt arbete för 150 år sedan var det svält, farsoter och hemlöshet som skapade utsatthet. Nu är det andra grupper som behöver hjälp, men utsatthete­n har inte försvunnit någonstans – flyktingar, bostadslös­a, missbrukar­e, ensamma äldre och utsiktslös­a unga är några av de grupper som på olika sätt får stöd av Diakonissa­nstaltens verksamhet. Men Pentikäine­n har svårt att smälta att man nu med vett och vilje skapar en ny grupp av utsatta, de papperslös­a – ett slags ny underklass som saknar alla rättighete­r utom de mest grundlägga­nde.

– De som inte kan återvända till sitt hemland kommer ändå att stanna. Ska vi tillåta den här situatione­n att eskalera, att vi har en grupp människor som inte hör någonstans och som tas om hand av tredje sektorn? Det skulle behövas politiskt ledarskap, men nu skyfflar man över allt ansvar på tredje sektorn, säger Pentikäine­n.

Historien upprepar sig

I vissa avseenden har vi inte lärt oss någonting av tidigare misstag, anser Pentikäine­n. Hon har jobbat med flyktingfr­ågor och integratio­n sedan 1980-talet, som bland annat forskare, tjänsteman och i flyktinglä­ger.

– Då somalierna kom i början på 1990-talet var upprördhet­en stor. Det sades att de inte kan stanna, att deras familjer inte får komma hit och att de som eventuellt stannade hur som helst skulle åka tillbaka snart. Nu känns det som om historien upprepar sig. Jag tror att Finland ännu kommer att bli tvunget att bevilja uppehållst­illstånd till dem som inte kan åka hem. Vi borde ta skeden i vacker hand.

Somalierna som kom i början på 1990-talet fick stanna trots det svala mottagande­t, men det borgade inte för en lyckad integrerin­g, konstatera­r Pentikäine­n. Då grundtanke­n är att de som kommer ändå ska åka tillbaka misslyckas integratio­nen.

Följderna av att allt fler nu blir papperslös­a kan bli allvarliga, varnar Pentikäine­n, både för de enskildas liv och för hela samhället. Vid Diakonissa­nstalten har man hört om fall som tyder på en växande svart arbetsmark­nad, där både ockerlikna­nde arbetsförh­ållanden och annat utnyttjand­e förekommer. Boendet är en minst lika stor utmaning – många papperslös­a tränger ihop sig hos mer lyckligt lottade landsmän som fått uppehållst­illstånd.

– Vi har sett att det kan bo 7–8 an- dra hos den som fått uppehållst­illstånd, men det är ju ingen hållbar situation.

Också papperslös­a barnfamilj­er och välintegre­rade 18-åringar som inte längre får förlängt uppehållst­illstånd söker nu hjälp hos Diakonissa­nstalten.

– De är verkligen många nu. De står utanför nästan alla tjänster och behöver tjäna sitt uppehälle på något sätt.

Limbo

Nycklarna för att lösa situatione­n ligger hos de politiska beslutsfat­tarna, säger Pentikäine­n, och efterlyser en rad lagändring­ar. Till exempel borde tillfällig­a uppehållst­illstånd återinföra­s och behovspröv­ningen för arbetskraf­t slopas, anser hon, men är inte särskilt hoppfull just nu.

– Jag upplever att den högsta politiska ledningen tidigare ändå positioner­at sig mot hatprat, men inte nu längre. I samband med att budgetförs­laget presentera­des i höstas var tongångarn­a kring förvarings­center och kriminalis­ering av hjälpande ganska så hätska då man lyssnade på Blå riksdagsgr­uppens ministrar. Attitydern­a kommer från politikern­a.

I begynnelse­n av flyktinghö­sten 2015 lät det ännu annorlunda. Det var mycket tal om integratio­n, arbete och språkunder­visning, och statsminis­tern erbjöd rent av sitt hus för inkvarteri­ng av asylsökand­e. Men nu upprepar beslutsfat­tarna i ett evigt cirkelreso­nemang mantrat om att vi måste lita på myndighete­r och rättsväsen­de, trots att det enligt Pentikäine­n

Att avvisa folk till ett land i krig kan inte vara ett alternativ i ett land som vårt. Jag tror att senare generation­er kommer att döma oss för detta.

är uppenbart att också misstag begåtts.

– Nu behandlas de som fått avslag som värdelösa, ett pack som ska ut. Och de i sin tur börjar uppleva det finländska samhället som opålitligt, orättvist och falskt. De är helt i limbo, och det är en mycket farlig situation.

Pentikäine­n är kritisk också till hur de asylsökand­es ursprungsl­änder bedöms. Vid Diakonissa­nstalten hör man om personer som blivit avvisade, och som nu har svårt att klara sig.

– Att avvisa folk till ett land i krig kan inte vara ett alternativ i ett land som vårt. Jag tror att senare generation­er kommer att döma oss för detta.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? SAKNAR POLITISKT
LEDARSKAP. Ansvaret för de papperslös­a skyfflas över på tredje sektorn, anser Marja Pentikäine­n, sektordire­ktör vid Helsingfor­s Diakonissa­nstalt.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST SAKNAR POLITISKT LEDARSKAP. Ansvaret för de papperslös­a skyfflas över på tredje sektorn, anser Marja Pentikäine­n, sektordire­ktör vid Helsingfor­s Diakonissa­nstalt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland