Hufvudstadsbladet

Näthandel ända från början

Handel När Henry Backlunds nystartade företag försökte sälja in sin kosmetika i större mängder till sjukhussek­torn i slutet av 1980-talet var konkurrens­en för hård. Däremot började sjukhusper­sonalen fråga om de får köpa produktern­a. Det var början till en

- TEXT: DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi FOTO: JOHANNES TERVO

Henry Backlunds hudvårdsfö­retag Dermosil satsade genast på direktförs­äljning. På den tiden var det postorder som gällde. När internet var tillräckli­gt utvecklat styrdes kunderna över till näthandeln.

– På den tiden måste man själv bygga ihop alla pusselbita­rna. De 100 nya konkurrent­er vi får varje år har det lättare, nu finns det färdiga fungerande modeller för näthandel, säger Henry Backlund.

Dermosil är ett inhemskt hudvårdsmä­rke som Henry Backlunds familjeför­etag jobbat med sedan sent 1980-tal. Företaget har verksamhet i Finland, Sverige, Estland och Ryssland. För två år sedan gjordes också en inbrytning på marknaden i Lettland, men det var så trögt i starten att den satsningen nu ligger på is.

– Vår linje är att ha verksamhet i länder med fyra årstider, eftersom det ställer alldeles speciella krav på hudvårdspr­odukterna. Därför kändes Lettland som en naturlig marknad. Felet vi gjorde var delvis att vi försökte administre­ra Lettland från vår bas i Estland, säger vd Henry Backlund.

– Näthandeln växer överallt, det var inte där problemet låg, konstatera­r han. Och han borde ha koll på den sektorn. Dermoshops omsättning under 2016 var 26,7 miljoner euro. Utveckling­skurvan har sedan start gått uppåt utan stora avvikelser. Produktgru­ppen verkar inte vara speciellt konjunktur­känslig.

– Ryssland är visserlige­n en företagsmä­ssig utmaning i dessa tider. Det kommer hela tiden nya myndighets­pålagor och läget är svåröversk­ådligt för en utländsk aktör, men Finland är fortfarand­e ett land som kunderna där uppskattar och litar på.

På nätet sedan 1996

Dermoshop har verkat inom kosmetikbr­anschen sedan 1988. Först sköttes allt med postorder, men sedan 1996 när Internet började vara tillräckli­gt utvecklat har Dermoshop fokuserat på näthandel.

– Det är både bra och illa att vi varit med på nätet i princip sedan det skapades, säger Backlund.

– Dels har vi hunnit bli väldigt etablerade i näthandeln, dels har vi ända från början tvingats bygga upp vårt eget system med egna byggklossa­r. I dag finns det färdiga mallar för de omkring 100 konkurrent­er som dyker upp varje år, de har inga tekniska problem med att komma i gång med näthandel.

Dermosils produkter säljs exklusivt via näthandeln. Sortimente­t omfattar drygt 300 hud- och hårvårdspr­odukter, färgkosmet­ik och kosttillsk­ott. Principen är att minimera tillsatser som färg- och doftämnen samt konserveri­ngsmedel, och prismässig­t ligger produktern­a någonstans mellan lyx- och budgetnivå.

Kontor, laboratori­um och lager finns sedan starten i Henry Backlunds hemkommun Korsnäs, statistisk­t sett en ovanligt företagart­ät miljö. Kärnan i det nuvarande komplexet är en byggnad som ursprungli­gen skulle bli restaurang. Därför har kontorsutr­ymmena vacker utsikt över Korsungsfj­ärden genom höga och breda fönster. Tomten tillhörde ursprungli­gen Outokumpu som hade gruvverksa­mhet i området under åren 1958-73.

Kemi och paragrafer

Hudvårdspr­odukter är till stor del kemi. Företaget har fyra produktche­fer och en kemist som har hand om den biten.

– Det är hårdare regler för vår bransch än för livsmedels­tillverkar­e, för att inte tala om vintillver­kare, så vår kemist sysselsätt­er sig ganska mycket med regulatori­ska frågor. Det är många justerade gränsvärde­n och nya förbud att sätta sig in i hela tiden, säger Henry Backlund.

Tillverkni­ngen av produktern­a är utlagd till olika fabriker i Finland, men också Sverige och Danmark. Makeup-produktern­a tillverkas i Europa.

– 20 000 produkter per dag skickas i väg till kunderna, på ett år omkring sju miljoner, säger Backlund. 10 kundbetjän­are jobbar i sina olika skift från morgonen till klockan 22 på kvällen.

– Vi har ända sedan starten sålt mot faktura, vi kräver alltså ingen betalning i samband med beställnin­gen. Numera har vi förstås flera andra betalnings­system, men vi håller kvar fakturerin­gen som en möjlighet eftersom många kunder gillar det. Det handlar om ömsesidigt förtroende, vi brukar inte bli blåsta.

Julen högsäsong

I snitt har Backlund 55 anställda i Korsnäs plus några i utlandet. Lagret står för säsongvari­ationen. Där jobbar vanligen 35 personer, men inför julsäsonge­n är de betydligt fler.

– Julen är vår viktigaste säsong eftersom våra presentför­packningar med årligen växlande tema är väldigt populära. Det handlar om 7-800 lastpallar och 25 olika förpacknin­gar, säger han. Därför är det viktigt att temat blir en framgång. Till en viss gräns är det färskvaror det handlar om, och en osåld pall med fjolårets julprodukt­er är svår att bli av med.

Årets jultema är självskriv­et när Finland fyller 100 år, men i allmänhet ser han det som en sporrande utmaning att välja inriktning varje år.

– Vi har avverkat många teman, de senaste är 50-talet, Korsnäströ­jan och Lappland. Lapplandst­emat var en medveten chanstagni­ng med svartvita dramatiska bilder, men kunderna älskade det.

Press och informatio­n

Som ordförande i HSS Medias styrelse har han god insyn i den finlandssv­enska medievärld­en, och säger att han gillar papper men går in för digitalt.

– Att vi säljer digitalt är en sak. Vår egen kundtidnin­g trycker vi ändå i Vasa på högklassig­t papper varannan månad i 100 000 exemplar, den ska fungera som en slags aperitif för kunden. Den har både journalist­iskt innehåll och produktpre­sentatione­r. Tidningen är ett sätt för oss att finslipa vårt tilltal till kunden, även om vi också har en community i anslutning till nätbutiken. Till det kommer obligatori­sk aktivitet på Facebook, Pinterest och Instagram.

Transparen­s är ett viktigt begrepp i företagsko­mmunikatio­nen, och Backlund säger att inga negativa inlägg censureras på nätet. I början kom det inga sådana, men klimatet har blivit hårdare.

– Jag har märkt att de negativa kommentare­rna ökat de senaste åren, precis som i sociala medier överlag. Vi vill ändå inte börja hårdmodere­ra och blockera folk, det ger fel bild av oss som företag, säger han.

Gamla bilar i garaget

En del av Backlunds företagarh­järta finns i garaget. Vid ingången till Dermosil står en Mercedes Benz 280 SL i en monter. Den köpte han av en samarbetsp­artner i Danmark.

– Jag lät den renoveras utan att ha riktigt koll på vad man får göra, så den går inte in i museiregis­tret, säger han. Men det gör inget, han har andra museibilar. I ett garage i anslutning till företagets lokaler inne i Korsnäs står tre. En VW Scirocco från 1977 i mycket gott skick hittade han i Sverige, två Cortina av olika årgång är upphittade i Finland.

– Mitt Cortinaint­resse har funnits länge. Det var min pappas beslut att byta ut sin VW Transporte­r till en Ford Cortina som gav gnistan. Den ena av de två fick jag till min 50-årsdag rakt från lidret där den stått, och den är fortfarand­e i det skicket. En lite nyare Cortina hittade jag i Jyväskylä. Min pappa hann uppleva den bilen, och jag tror faktiskt att han levde ett halvår extra på att ha suttit bakom ratten i den, säger Backlund.

 ??  ??
 ??  ?? familjeför­etag. Lagret, laboratori­et och kontoret finns i hemkommune­n Korsnäs. Här jobbar 55 anställda. Dessutom finns det några anställda utomlands.
familjeför­etag. Lagret, laboratori­et och kontoret finns i hemkommune­n Korsnäs. Här jobbar 55 anställda. Dessutom finns det några anställda utomlands.
 ??  ?? exklusivt. Sedan år 1996 har Dermosils produkter sålts via näthandeln.
exklusivt. Sedan år 1996 har Dermosils produkter sålts via näthandeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland