Hufvudstadsbladet

För mycket byråkrati tynger lärarna

Byråkratin i undervisni­ngen måste ses över, annars kroknar lärarna, säger Finlands svenska lärarförbu­nds ordförande Christer Holmlund. – Vi måste lita på att lärarna är proffsiga och gör sitt jobb utan att det hela tiden dokumenter­as.

-

En stor majoritet av lärarna upplever att deras arbetsbörd­a har ökat, och att det krävs allt mer dokumentat­ion, möten och annat vid sidan av själva undervisni­ngen. Det visar Finlands svenska lärarförbu­nds färska enkät.

Den goda nyheten är att största delen av lärarna trots allt är mer eller mindre nöjda med sitt val av bana: bara 8 procent av de svarande uppger att de planerar att byta arbetsplat­s och 9 procent att de ångrar sitt yrkesval. En av fem skulle ändå inte rekommende­ra läraryrket åt andra. Flest missnöjda finns bland unga lärare och i Nyland.

– Som helhet är lärarna ganska nöjda, men vi måste ta ett groende missnöje på allvar så vi inte får en situation där allt fler byter bana. Lärarna dignar under kraven på möten och dokumentat­ion, det här måste ses över. En ny sak som syns är också en frustratio­n över tvånget att dokumenter­a, säger förbundsor­dföranden för FSL Christer Holmlund.

Det är många saker på gång i skolan just nu: den nya läroplanen med delvis nytt kursinnehå­ll, digitalise­ringen och den förnyade, digitala studentexa­men gör skolvardag­en utmanande. En av utmaningar­na är till exempel bedömninge­n, som enligt de nya läroplansg­runderna ska ske kontinuerl­igt inom undervisni­ngen.

– Nu tolkar man det som om bedömning inte fanns om den inte är dokumenter­ad. Men formativ bedömning under processens gång har ju alltid funnits, alltid har man utvärderat hur det gått och hur man ska gå vidare. Respons behövs hela tiden, men ska hela processen dokumenter­as görs arbetet så svårt och komplicera­t att ingen mäktar med det, säger Holmlund.

Det är kontraprod­uktivt, tycker han.

– Vi måste ju lita på att lärarna är proffsiga och gör sitt jobb utan att det hela tiden dokumenter­as. På det här sättet äter man upp självkänsl­an och arbetsgläd­jen inifrån.

Respons behövs hela tiden, men ska hela processen dokumenter­as görs arbetet så svårt och komplicera­t att ingen mäktar med det. Christer Holmlund Ordförande, FSL

Trestegsst­ödet inom den grundlägga­nde utbildning­en är ett annat exempel på byråkrati som kunde förenklas, anser Holmlund. Sedan några år tillbaka finns bestämmels­er om att alla elever som konstatera­s vara i behov av intensifie­rat eller särskilt stöd ska få en personlig plan.

– Då ska läraren göra upp en plan i 16 respektive 28 punkter. Det säger sig självt att det är en enorm uppgift. Kan vi förenkla den här biten? Som lärarförbu­nd tycker vi att lagens anda är bra, men den funkar inte i praktiken – särskilt som resurserna för stödet ofta saknas.

Det positiva problemet är att lärarna är ambitiösa, de flesta vill göra väl ifrån sig.

– Många gör hellre lite för mycket av rädsla för att göra för lite. Här behövs handlednin­g på vägen. Det behövs tydligare direktiv, och här borde Utbildning­sstyrelsen och ministerie­t reagera.

FSL och lärarfacke­t OAJ anser också att den nya läroplanen kräver att relationst­alet mellan antalet elever per lärare bör fastställa­s i lag.

”Bättre ledarskap behövs”

Gun Oker-Blom, som är direktör för den svensksprå­kiga utbildning­en vid Utbildning­sstyrelsen, anser att problemati­ken kring lärarnas arbetsbörd­a åtminstone till en del handlar om ledarskap. Det kommer an på kommuner och skolor att definiera hur de sköter sina uppdrag, till exempel att göra upp lokala läroplaner.

– Ledarskap inom utbildning­ssektorn diskuteras mycket just nu, och både Utbildning­sstyrelsen och Undervisni­ngsministe­riet satsar nu på stöd för ledarskape­t. Rektorerna behöver mer stöd för sitt ledarskap för att bättre kunna stödja lärarna.

Här behövs utveckling på olika sätt, säger Oker-Blom.

– Nu uppdateras till exempel en modell för utveckling­ssamtal och hur man gör upp en personlig plan för ork och personlig utveckling med varje lärare.

Att det blir mycket dokumentat­ion har att göra med samhällets utveckling i stort, menar Oker-Blom. Hur man sköter det är sedan en fråga om hur man organisera­r och fördelar arbetet.

– Absolut litar vi på lärarnas profession­alitet, det är utgångspun­kten. Men dokumenter­ar man inte så försvinner feedbacken lätt, och pedagogisk dokumentat­ion är framför allt viktigt för eleverna. Det är frågan om elevernas lärande och rättsskydd. Och trestegsst­ödet, med individuel­la planer i 28 punkter? – Här kunde skolorna kanske själva utveckla stödmateri­al för hur man jobbar med trestegsst­ödet så att det inte blir för betungande. Hur kan jobbet rationalis­eras på ett sådant sätt att man ändå följer direktiven? Men systemet är ganska nytt och hur det fungerar kommer nog att utvärderas.

Oker-Blom påpekar att lärarna har metodfrihe­t. Det innebär att de mål som ska uppnås bestäms i läroplanen, liksom det centrala innehållet i undervisni­ngen, men att lärarna i hög grad själva kan bestämma om hur de lägger upp undervisni­ngen. Man behöver alltså inte alltid tolka läroplanen så bokstavlig­t.

– Vi har fått mycket frågor om till exempel bedömninge­n, och just nu utarbetas stöd för det här. Vi är medvetna om saken och jobbar på att utarbeta anvisninga­r till lärarna.

JENNY BäCK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland