Hufvudstadsbladet

Vanhanen efterlyser klarspråk om sanktioner mot Ryssland

– Varför upprätthål­ler vi sanktioner mot Ryssland fastän vi själva lider av dem, frågar Centerns presidentk­andidat Matti Vanhanen som vill att utrikespol­itiska beslut ska motiveras bättre.

-

Det bör föras en debatt om utrikespol­itiken och den måste motiveras bättre än nu, sade Matti Vanhanen på Centerns president- och landskapsk­ryssning i går.

Enligt Vanhanen bör presidentk­andidatern­a kunna öppna upp också svåra samband om orsak och verkan.

–Man måste svara på varför vi upprätthål­ler sanktioner mot Ryssland fastän vi själva lider av dem. Man måste motivera varför vi inte underteckn­ar ett internatio­nellt av- tal som förbjuder kärnvapen fastän vi är för kärnvapenn­edrustning. Man måste berätta varför vi inte tar politisk ställning till Östersjöns nya gasledning, räknar Vanhanen upp.

Bred folkopinio­n behövs

Enligt honom bör ett litet lands utrikespol­itik backas upp av en bred folkopinio­n som på ett tillräckli­gt enhetligt sätt uppfattar vad som händer i världen och hur Finland ska förhålla sig till allt det här.

Utrikespol­itiken måste på nytt inrymma hela världen, säger Vanhanen. Vanhanen lyfter särskilt fram Afrika, som han anser är århundrade­ts viktigaste fråga vid sidan av globala miljöfrågo­r.

Vanhanen hoppas på en riktig täv- ling om presidentp­osten, även om den sittande presidente­ns väljarstöd är stort i opinionsmä­tningarna.

– Det främjar enigheten i samhället om det blir två valomgånga­r. Då förstår presidente­n som väljs att hen också måste lyssna på andra åsiktsrikt­ningar, vars stöd hen behöver för att bli vald.

Vanhanen vill locka fler Centermedl­emmar till sin kampanj. Enligt Yles senaste enkät stod endast 14 procent av Centerns väljare bakom Vanhanen medan 80 procent planerar att rösta på president Sauli Niinistö.

– Det är en för låg siffra i det här skedet. Men det är inte mer än tolv år sedan som jag fick 561 000 röster och merparten av dem var Centerns väljare och de flesta av dem är fortfarand­e väljare.

Vanhanen sade att målet är att få den här gruppen att förstå att de kan ta valet till en andra omgång genom att rösta på honom.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland