Hufvudstadsbladet

Bränderna i Portugal och Spanien har krävt tiotals liv

Minst 27 människor har omkommit i omfattande skogsbränd­er i Portugal, uppger civilförsv­aret för den statliga nyhetsbyrå­n Lusa. Skogsbränd­er härjar även i Spanien.

- TT-AFP-REUTERS

Det är absolut avsiktliga bränder, orsakade av människor som vet vad de gör. Alberto Núñez Feijoo Den spanska regionen Galiciens president

Flera av bränderna, som förvärras av hög temperatur och kraftiga vindar, har anlagts, enligt myndighete­rna i Portugal.

Dödsoffren har krävts i städerna Coimbra, Castelo Branco och i Viseu i centrala Portugal samt i Aveiro i den norra delen av landet. Antalet döda väntas stiga.

Portugals regering har utlyst ett nödtillstå­nd i samtliga regioner norr om floden Tagus, ett område som utgör ungefär halva delen av den kontinenta­la delen av landet.

Över 6 000 brandmän deltar i släcknings­arbetet.

”Avsiktliga bränder”

I den spanska regionen Galicien försöker hundratals brandmän begränsa flera skogsbränd­er. De 15 separata bränderna har fått extra styrka av orkanen Ophelias vindar på upp till 25 meter per sekund.

Två människor har hittats döda i sitt fordon på en väg i staden Nigran i provinsen Pontevedra. De tros ha försökt fly undan lågorna. En äldre man har hittats i ett uthus på sin gård som slukats av lågorna.

Regionens president Alberto Núñez Feijoo säger att situatione­n är kritisk. Tusentals brandmän, soldater och medborgare slåss mot bränderna, som också förvärras av den torra hösten och ovanligt varmt väder.

– Vi har inte haft en sådan här situation de senaste tio åren, säger han.

Enligt Alberto Núñez Feijoo ligger mordbränna­re bakom flera av bränderna.

– Det är absolut avsiktliga bränder, orsakade av människor som vet vad de gör, säger han.

Inkvarteri­ng i sportanläg­gningar

Fem skogsbränd­er rasar nära Galiciens största stad Vigo. Borgmästar­en Abel Caballero uppmanar invånarna att stänga fönstren för att hålla röken ute.

– Vi gör stora framsteg. Vi arbetar med att få bränderna nära människor under kontroll, med mycket hjälp av invånarna, säger han till tvkanalen TVE.

Två sportanläg­gningar ställs i ordning för människor som tvingas lämna sina hem.

Bilder på spansk tv visar medborgare som täcker sina munnar och näsor med näsdukar och kämpar mot bränderna med vattenhink­ar.

 ?? FOTO: EPA/RICARDO GRACA ??
FOTO: EPA/RICARDO GRACA
 ?? FOTO: EPA/LAVANDEIRA
JR ?? NöDTILLSTå­ND. Dödsoffer har inte gått att undvika trots att tusentals brandmän kämpar mot skogsbränd­erna i Portugal.
FOTO: EPA/LAVANDEIRA JR NöDTILLSTå­ND. Dödsoffer har inte gått att undvika trots att tusentals brandmän kämpar mot skogsbränd­erna i Portugal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland