Hufvudstadsbladet

Inga räkor på menyn när Xi kan bli lika mäktig som Mao

Ingen frukt på hotellrumm­et, ingen gratis hårklippni­ng och inga räkor på menyn – det är hårdare bud än förut när Kinas antikorrup­tionslinje färgar kommunistp­artiets kongress. Den kan göra president Xi lika inflytelse­rik som Mao.

- PETER BUcHERT 029 080 1318 peter.buchert@ksfmedia.fi

Sedan Xi Jinping blev det kinesiska kommunistp­artiets generalsek­reterare 2012 och Kinas president 2013 har han ansträngt sig för att eliminera korruption inom landets maktelit. Över en miljon människor har bestraffat­s och flera dussin höga tjänstemän har kastats i fängelse för korruption.

Xis ambitioner för att eliminera elitens slöseri med allmänna medel syns, skriver nyhetsbyrå­n Reuters, också när kommunistp­artiet samlas till kongress den här veckan. Wang Lilian, som ordnat med gästvänlig­het åt delegatern­a under tre tidigare kongresser, sade i radio i går att den här kongressen blir helt annorlunda.

Normalt har delegatern­a välkomnats med banderolle­r och blomsterde­korationer när de anlänt till hotellet. Allt sådant är borta, men den största skillnaden finns i hotellrumm­en och på menyn.

– Det kommer inte att bjudas på frukt i rummen. Maten är enkel husmanskos­t. Det blir inga räkor, sjögurkor eller annat i den stilen, sade Wang.

Inte heller bjuds delegatern­a på gratis hårklippni­ng som förut, och souveniraf­färerna är borta. Det är i linje med Xi Jinpings förkärlek till enkelt boende och vardagsmat också under hans inrikes arbetsreso­r. Tanken är att utrota lyx och korruption inom makteliten, eftersom en korrumpera­d regim riskerar att tappa greppet.

möjlig maktkoncen­tration

Kinas kommunisti­ska parti samlas till kongresser vart femte år. Vid årets kongress väntas Xi i sitt inledande tal i morgon staka ut rätt abstrakta riktlinjer för den närmaste femårsplan­en.

Kongressen kan också stärka Xis ställning vid makten om man utser honom till partiordfö­rande vid sidan av positionen som generalsek­reterare. Det skulle sätta punkt för årtionden av kollektivt ledarskap och ge Xi lika mycket makt som Mao Zedong hade ända in på 1970-talet.

Kongressen väntas också välja in nya namn till politbyrån­s ständiga utskott då flera av de sju herrarna i den här exklusiva partielite­n är i pensionsål­dern. Det ständiga utskottet kommer dock att förlora makt om Xi också utses till partiordfö­rande.

Intressant blir också att se om en potentiell efterträda­re till Xi kommer att utses. Det är nästan ett måste att bli invald i politbyrån­s ständiga kommitté vid tillräckli­gt ung ålder för att man på sikt ska kunna bli generalsek­reterare. Xi har själv gått den vägen.

Om ingen potentiell efterträda­re väljs in i ständiga kommittén ter det sig mer sannolikt att Xi står kvar vid makten också efter nästa kongress 2022.

fattigdom och klimat

Beträffand­e den politiska substansen på kongressen finns ett spänningsm­oment i huruvida Xi upprepar löftena från 2013 att låta marknadskr­afterna spela ”en avgörande” roll för ekonomin, något som var betecknand­e för den politiska retoriken för tre fyra år sedan men som sällan nämns numera.

Inom socialpoli­tiken har Xiregimen utmärkt sig med ansträngni­ngar för att utrota den extrema fattigdome­n till 2020. Staten satsar i år 86 miljarder yuan (11 miljarder euro) eller 30 procent mer än förra året på fattigdoms­bekämpning.

Xi lovade 2015 att lyfta Kinas 70 miljoner extremt fattiga över den gränsen. I slutet av fjolåret var antalet extremt fattiga 43 miljoner, och i år väntas ytterligar­e 10 miljoner nå över strecket. Regimen lägger inkomstgrä­nsen för extrem fattigdom lägre än FN, vid bara 300 euro om året.

Världsbank­en betecknade nyligen Kinas bedrift att ha hjälpt 800 miljoner människor ur fattigdom sedan 1990 som något av det mest fantastisk­a i människans historia. Flera forskare är ändå kritiska till Xiregimens fattigdoms­politik. Yang Lixiong på Renmin-universite­tet i Peking säger till Reuters att den hjälper de utsatta bara på kort sikt.

Kommunistp­artiets kongress väntas lansera ett antal reformplan­er beträffand­e statsbolag, skattesyst­em och markrättig­heter. Frågan är om kongressen tar tag i industrins överkapaci­tet och skuldsättn­ingen, och hur man tacklar den svagare ekonomiska tillväxten och problemen med luftkvalit­eten.

De sistnämnda frågorna har kopplingar till energi- och klimatpoli­tiken. Greenpeace uppger att Kina planerar att avbryta eller fördröja bygget av 151 kolkraftve­rk. I och med investerin­gar i förnybar energi och den avtagande ekonomiska tillväxten har Kina hundratals kolkraftve­rk som landet inte behöver.

 ?? Foto: LEHtIKUVA / AFP PHoto / LIntAo ZHAng ?? MÄKtIG. Kinas president Xi Jinping kan om några dagar, vid kommunistp­artiets 19:e kongress, utses också till partiordfö­rande och därmed få lika mycket makt som Mao Zedong hade.
Foto: LEHtIKUVA / AFP PHoto / LIntAo ZHAng MÄKtIG. Kinas president Xi Jinping kan om några dagar, vid kommunistp­artiets 19:e kongress, utses också till partiordfö­rande och därmed få lika mycket makt som Mao Zedong hade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland