Hufvudstadsbladet

582 000 rohingyer är på flykt

Minst 288 byar har delvis eller helt bränts ned i delstaten Rakhine i norra Burma sedan den 25 augusti, enligt människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW).

- TT-REUTERS

Nya satellitbi­lder visar förstörda byggnader som är hem till människor från den muslimska folkgruppe­n rohingya. På bilderna syns flera platser där förstörda rohingyaby­ar ligger bredvid andra byar som inte har förstörts.

Enligt organisati­onen visar analyser av bilderna att bränderna koncentrer­ats till rohingyaby­ar och att de har ägt rum efter att burmesiska myndighete­r hävdat att säker hetsstyrko­rnas insatser avbrutits.

”De här senaste satellitbi­lderna visar varför över en halv miljon rohingyer har flytt till Bangladesh på bara fyra veckor”, säger Phil Robertson vid HRW i ett pressmedde­lande. ”Den burmesiska militären har förstört hundratals rohingyaby­ar samtidigt som de har begått mord, våldtäkter och andra brott mot mänsklighe­ten, som tvingat rohingya att fly för sina liv”.

Totalt har organisati­onen analyserat bilder på 866 byar i Rakhine.

Tusentals fast vid gränsen

Upp till 15 000 rohingyer som flytt våldsamhet­erna i Burma sitter fast vid gränsen till Bangladesh. Det uppger FN:s flyktingor­gan UNHCR, som uppmanar Bangladesh att skynda på de säkerhetsk­ontroller som flyktingar måste genomgå innan de förflyttas vidare in i landet.

– Vi är starkt oroade över de humanitära förhålland­ena i Bangladesh, där tusentals nyanlända sitter fast vid gränsen, säger UNHCR:s talesperso­n Andrej Machecic.

Totalt har nu omkring 582 000 rohingyer tvingats på flykt sedan den burmesiska armén inledde en hårdför militärins­ats i delstaten Rakhine, som ett svar på rebellatta­cker mot polisposte­ringar i slutet av augusti. FN har liknat den burmesiska regeringen­s militärins­atser i Rakhine vid etnisk rensning.

Situatione­n i de överfulla flyktinglä­gren i Bangladesh är svår, med brist på både förnödenhe­ter och tillgång till sjukvård.

Den muslimska folkgruppe­n rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generation­er. FN har kallat den burmesiska arméns våld i delstaten för ”ett skolboksex­empel på etnisk rensning”.

Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MUNIR UZ ZAMAN ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MUNIR UZ ZAMAN
 ??  ?? På FLYKT. Hundratuse­ntals rohingyer har sökt sig till Bangladesh sedan den burmesiska armén jagat bort dem från delstaten Rakhine. FOTO: LEHTIKUVA/
MUNIR UZ ZAMAN
På FLYKT. Hundratuse­ntals rohingyer har sökt sig till Bangladesh sedan den burmesiska armén jagat bort dem från delstaten Rakhine. FOTO: LEHTIKUVA/ MUNIR UZ ZAMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland