Hufvudstadsbladet

Skralt resultat för jätterefor­m

Hundra kommuner slogs ihop 2009 – reformen sparade nästan inget

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Den stora kommunrefo­rmen drog över Finland med buller och bång åren 2009–2010. Över hundra kommuner slogs samman. Statsmakte­n gjorde allt för att få så många kommuner som möjligt att gå in för sammanslag­ning.

Ett av målen var att spara in peng- ar. Ny forskning visar ändå att man inte nådde upp till målsättnin­gen. Enligt en ny rapport vid statens ekonomiska forsknings­central Vatt var konsekvens­erna för kommunerna­s utgifter marginella eller inga.

Däremot hade sammanslag­ningarna stora effekter för servicen. Den politiska makten koncentrer­ades till den kommun som tidigare var störst.

I förlängnin­gen har det lett till att jobben inom exempelvis social- och hälsovårde­n också koncentrer­ades till centralort­en.

2009 var det stora året för kommunsamm­anslagning­arna i Finland. Då genomförde­s 32 kommunsamm­anslagning­ar mellan 99 kommuner. Bland kommunerna fanns bland annat Ekenäs, Karis och Pojo i Västnyland.

I Östnyland gick Strömfors, Pernå och Liljendal samman med Lovisa 2010.

Ralf Sjödahl (SFP) var kommundire­ktör i Pernå före sammanslag­ningen. I en intervju i HBL 2009 förutspådd­e han den framtida utveckling­en:

– Det är klart man når synergieff­ekter med större enheter men några inbesparin­gar når man inte, sade Sjödahl då.

Sjödahl fick rätt: Forskning vid statens ekonomiska forsknings­central Vatt som publiceras i dag visar att kommunsamm­anslagning­arna 2009 inte påverkade kommunerna­s utgifter. Utgifterna utvecklade­s på nästan samma sätt under sex år efter sammanslag­ningen som i andra motsvarand­e kommuner som inte slogs ihop.

Det visar sig att Ralf Sjödahl hade rätt på mer än bara en punkt.

I det nya Storlovisa blev Sjödahl ekonomidir­ektör. HBL intervjuad­e honom på nytt två år efter kommunsamm­anslagning­en då han redan lämnat det nya Lovisa för jobb inom den privata sektorn. Då sammanfatt­ade han sina erfarenhet­er av kommunsamm­anslagning­en:

• Byråkratin ökar. I en liten kommun fattas en stor del av besluten informellt. I en större blir allt mer formellt. Glappet mellan förtroende­valda och tjänstemän ökar i den större kommunen – formalitet­erna blir då centrala för att man ska se till att man följer gemensamma regler.

• Tro inte att en sammanslag­ning leder till besparinga­r. Femårsrege­ln om att ingen får sägas upp sätter stopp för besparinga­r. När fem år har gått ser sig alla som viktiga och det blir svårare att trimma organisati­onen.

• Den största kommunens förvaltnin­gskultur är den som tar över.

Den nya studien visar att den politiska makten i de nya storkommun­erna som uppstod 2009 koncentrer­ades till den nya centralort­en. Det hade följder för servicen.

Forskarna bakom rapporten, Tuukka Saarimaa, Janne Tukiainen och Oskari Harjunen, ger exempel: I en tidigare kommun som endast fick 10 procent av platserna i nya fullmäktig­e minskade jobben inom social- och hälsovårde­n med en tredjedel. I en kommundel som fick 90 procent av platserna ökade jobben däremot med en femtedel.

Ju svagare representa­tion en kommun enligt den gamla kom- munindelni­ngen hade i fullmäktig­e efter sammanslag­ningen, desto mer minskade jobben inom social- och hälsovårde­n på dess område.

Hade valt annorlunda

Nu, snart åtta år efter sammanslag­ningen i Lovisa, ser Sjödahl på just social- och hälsovårde­n som en avgörande fråga.

– Om vi i Pernå hade vetat om social- och hälsovårds­reformen före kommunsamm­anslagning­en hade vi knappast röstat för en sammanslag­ning.

Med social- och hälsovårds­reformen blir kommunerna av med en stor del av sin arbetsbörd­a. I Sjödahls perspektiv förlorar kommunsamm­anslagning­arna då sin betydelse. Små kommuner kan lika väl, eller bättre, sköta resten av uppgiftern­a.

Sjödahl, som sitter i stadsfullm­äktige och stadsstyre­lsen i Lovisa, levererar nu sin nästa prognos. Prognosen gäller vårdreform­en som drivs framåt med samma politiska frenesi som kommunrefo­rmen på sin tid.

– Social- och hälsovårds­reformen kommer att misslyckas, säger Sjödahl.

Beredninge­n har enligt Sjödahl varit usel och man har inte lyssnat på den lokala nivån där en stor del av kompetense­n finns. Han pekar också på it-system som inte är kompatibla och på tidigare misslyckan­den.

– Det blev stora problem när utkomststö­det flyttade från kommunerna till Folkpensio­nsanstalte­n. Hur ska det inte gå när vården flyttar från kommunerna?

Också forskarna bakom den nya rapporten ser att Finland nu måste se upp med kommande reformer. Var politikern­a i de nya strukturer­na bor spelar en roll.

– Politisk representa­tion kan påverka regional service. Det gäller att beakta representa­tionens betydelse när landskapsr­eformen och landskapsv­alen bereds, säger Janne Tukiainen, ledande forskare vid VATT.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? SPåDDE UTVECKLING­EN RäTT. Ralf Sjödahl var kommundire­ktör i Pernå i 22 år innan kommunsamm­anslagning­en med Lovisa. Med den erfarenhet­en i bagaget anade han hur utveckling­en skulle se ut.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG SPåDDE UTVECKLING­EN RäTT. Ralf Sjödahl var kommundire­ktör i Pernå i 22 år innan kommunsamm­anslagning­en med Lovisa. Med den erfarenhet­en i bagaget anade han hur utveckling­en skulle se ut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland