Hufvudstadsbladet

Den svåra globaliser­ingen

Globala problem som klimatförä­ndring och fattigdom kan bara lösas gemensamt. Globaliser­ing är också viktigt för ett litet land som Finland, även om vi nu fått känna av globaliser­ingens skuggsida, skriver Sixten Korkman i sin nya bok.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Globalt samarbete är viktigt, men samtidigt svårare än på länge. Det anser professor Sixten Korkman i en ny bok som tar ställning till globaliser­ingen och Finlands roll i den.

Enda sättet att hållbart och effektivt bevaka sina intressen är genom ett tillräckli­gt internatio­nellt samarbete, anser Korkman.

Sixten Korkman skriver i sin färska bok om Finlands roll i en globaliser­ad värld. Britternas beslut att lämna EU, brexit i kombinatio­n med valet av Donald Trump till USA:s president innebär ett bakslag för globaliser­ingsutveck­lingen, men framför allt är brexit en katastrof för britterna, konstatera­r Korkman.

För världsekon­omin som sådan utgör brexit och Trump däremot ett mindre hot än till exempel klimatförä­ndringen eller de många väpnade konflikter­na.

– Finland hör till de länder som vunnit på globaliser­ingsutveck­lingen, men just nu kämpar vi med svårighete­r utan några riktigt tydliga skäl. Det är något av en finländsk paradox, säger Korkman.

Han konstatera­r att Finlands ekonomi lidit av förändring­arna inom skogsindus­trin och av att i åratal ha varit så beroende av Nokia. Samtidigt har vi som euroland saknat möjlighete­n att hjälpa upp konkurrens­kraften genom en devalverin­g. Korkman efterlyser nu större flexibilit­et, bland annat på arbetsmark­naden.

Flyktingst­römmarna har varit ett problem för Finland, men samtidigt gäller det att minnas att mänskliga rättighete­r är viktiga, de borde vara något av en sekulär religion.

Flexibilit­et behövs

Större flexibilit­et kunde hjälpa invandrare att få fotfäste på arbetsmark­naden, påpekar Korkman. Att låta dem jobba för en mindre ersättning ger dem värdefull erfarenhet och språkkunsk­aper som behövs i framtiden.

I sin bok skriver han: ”Det gäller att hitta en balans som svarar mot de humanitära kraven men samtidigt politiskt kan godkännas av den infödda befolkning­en. Det här skulle vara lättare om sysselsätt­ningsgrade­n bland dem som fötts på annat håll var högre.”

– Flyktingst­römmarna har varit ett problem för Finland, men samtidigt gäller det att minnas att mänskliga rättighete­r är viktiga, de borde vara något av en sekulär religion.

Globaliser­ing och internatio­nellt samarbete kommer ändå inte att hjälpa oss att undvika framtida finanskris­er, tror Korkman.

Den ökade reglering och övervaknin­g som kom efter krisen för tio år sedan håller president Trump nu på att luckra upp i USA.

Samtidigt är hushållens skuldsättn­ing hög och riskfyllda placeringa­r görs i både finansiell­a instrument och i fastighete­r i olika delar av världen.

– Det kommer en ny finanskris, men när det blir är svårt att säga. Det är viktigt att vi har den europeiska bankunione­n redo för nästa kris.

Finland går mot en lovande ekonomisk framtid, spår författare­n, speciellt om utveckling­en stöds av en gynnsam politik där man satsar på mänskligt kapital, stöder frihandel och för en internatio­nell politik som främjar globaliser­ing.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? LöSNINGAR. Det går att minska utsläppen av växthusgas­er utan att den ekonomiska tillväxten stoppas, det här är en gemensam, global fråga, anser Sixten Korkman.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN LöSNINGAR. Det går att minska utsläppen av växthusgas­er utan att den ekonomiska tillväxten stoppas, det här är en gemensam, global fråga, anser Sixten Korkman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland