Hufvudstadsbladet

Kirurger varnar för risker med vårdsedlar

- FNB

Kirurgföre­ningen och kirurgöver­läkarna varnar för riskerna med att utvidga kundsedlar till den specialise­rade sjukvården i samband med sjukvårdsr­eformen. Sedeln är del av den kommande valfrihets­lagen som regeringen som bäst arbetar med.

Kirurgerna anser att det finns omfattande risker kopplade till planerna att utvidga bruket av kundsedeln till den specialise­rade sjukvården. Det hotar förverklig­andet av planerna att koncentrer­a kirurgin och kan skrota joursystem­et.

I ett pressmedde­lande skriver kirurgerna att Finlands specialise­rade sjukvård redan i dag är internatio­nellt erkänd. Kundsedeln kan hota det nuvarande systemet samtidigt som sedlarna skulle störa genomföran­det av bland annat jourförord­ningen och andra åtgärder för att förbättra vården och minska utgifterna.

Kirurgerna varnar för att den största risken är kopplad till jouren.

– Plötsliga sjukdomar och olyckor följer inte tjänstetid­er. Att uppehålla ett kirurgiskt joursystem av hög kvalitet är endast möjligt inom den offentliga specialsju­kvården och det är del av den rätt jämlika service som grundlagen ger alla medborgare som del av grundtrygg­heten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland