Hufvudstadsbladet

Dopningsst­raffen utjämnar oddsen: ”Det förbättrar mina chanser”

Tyngdlyftn­ing Anni Vuohijokis OS-utsikter förbättras avsevärt när dopningslä­nderna blir avstängda. – Europatopp­en börjar vara mycket nära, säger hon.

-

I EM i Split i april var Anni Vuohijoki sjua i 63 kilos klassen med nya finska rekordet 201 kilo – men av dem som placerade sig bättre än Helsingfor­sbon kommer tre med all säkerhet inte att delta i VM i Anaheim i november.

Internatio­nella tyngdlyftn­ingsförbun­det IWF har tagit i med hårdhandsk­arna och stängt av nio länder för upprepade dopningsbr­ott – bland dem stora tyngdlyftn­ingsnation­er som Ryssland, Ukraina, Kina och Kazakstan.

– Det förbättrar såklart mina chanser. Det här borde ha gjorts för länge sedan, säger Vuohijoki i samband med att samarbetsp­artnern Lidl belönar sina mest framgångsr­ika idrottare under 2017 i Esbo.

– Europatopp­en börjar vara mycket nära.

I VM i Houston åkte 24 tyngdlyfta­re fast för dopning. Men det var bara toppen av isberget: 49 tyngdlyfta­re har åkt fast i internatio­nella olympiska kommittén IOK:s återanalys­er av dopningspr­over från 2008 och 2012. En stor del av dem medaljörer.

– Det låter lite krasst, men det är bra för västländer­na att IWF äntligen tagit itu med problemen. Det kan inte vara så att det går en linje tvärs över jordklotet och på den ena sidan har man dopningste­ster och på den andra inte, säger Vuohijoki.

– För första gången står vi på samma startstrec­k.

I OS i Rio de Janeiro var Vuohijoki tia, med det sammanlagd­a resultatet 192 kilo. Ryssland var avstängt från OS-tyngdlyftn­ingen, men guldet gick till Kina och bronset till Kazakstan. Nu måste de här länderna skärpa sig eller missa också OS i Tokyo.

– Dopningsku­lturen förklarar förstås inte allting, de har en stark tyngdlyftn­ingskultur i länder som Ryssland och Ukraina. Men försprånge­t är inte så stort som det ser ut.

Finskt rekord

Efter EM har Vuohijoki haft en lång grundträni­ngsperiod – men det ser bra ut. I nordiska mästerskap­et i Sverige i september förbättrad­e hon sitt finska rekord i stöt (114 kilo) och tangerade det finska sammanlagd­a rekordet (201 kilo).

– I träningarn­a hade jag som mest lyft 82 kilo i ryck och 107 kilo i stöt, men i Sverige klarade jag 87 och 114, säger Vuohijoki.

– September var ganska stresssigt, så jag hade inga stora förväntnin­gar alls.

Vuohijoki är utbildad diplominge­njör, men studerar medicin vid universite­tet i Uleåborg. En hobby, säger hon.

– Jag behöver någonting annat att syssla med, annars börjar tankarna kretsa för mycket kring träningarn­a och nästa lyft. Studierna fungerar bra, säger hon.

– Nu har jag försökt få undan allt som blivit ogjort för att fokusera på OS-kvalet.

OS-rankning

Vägen till Tokyo 2020 börjar med VM i Kalifornie­n. Men ännu mera fokus kommer Vuohijoki att lägga vid VM 2018 och 2019, där en stor

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland