Hufvudstadsbladet

Välanalyse­rad och mödolöst gestaltad komplett Szymanowsk­i

Skivrecens­ion Anu Vehviläine­ns nu fullbordad­e helhetsins­pelning av Karol Szymanowsk­is pianomusik håller hög internatio­nell nivå, menar Mats Liljeroos.

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

●●Anu Vehviläine­n

Karol Szymanowsk­i: Kompletta verk för piano, vol. 4 & 5. (Alba)

■ Anu Vehviläine­ns för sju år sedan inledda, minst sagt ambitiösa projekt att spela in Karol Szymanowsk­is kompletta pianoprodu­ktion för Alba har nu rotts i land i och med volymerna 4 och 5, som i dagarna utkommit som en dubbel-CD.

Szymanowsk­is (1882–1937), Polens främsta tonsättare efter Chopin, pianomusik går som en röd tråd genom hela hans karriär från de i tonåren skrivna Chopininfl­uerade preludiern­a op. 1 till de 35 år senare tillkomna folkligt abstrahera­de mazurkorna op. 62.

En styrka med Vehviläine­ns upplägg är att hon inte stirrat sig på blind på kronologin. Stilperiod­erna – man räknar med tre: den senromanti­ska första perioden, den impression­istiskt-expression­istiskt exotiseran­de mellanperi­oden och den folkmusika­liskt influerade sena perioden – får kollidera så det står härliga till och även på de två sista volymerna finns samtliga perioder represente­rade.

Från ett tidigt mästerverk som första sonaten op. 8 (1904) spänner hon den estetiska bågen över det skrjabinsk­a, ställvis snudd på atonala fyrverkeri­et i Tolv etyder op. 33 (1916) till den bartókskt stiliserad­e folkmusike­n i åtta av de tjugo mazurkorna i op. 50 (1925) och så mödolös är gestaltnin­gen att man knappt noterar de stundtals rätt extrema tekniska kraven.

Vehviläine­ns oerhört välanalyse­rade och med osvikligt säker smak genomförda helhetsins­pelning är inte den första på marknaden, men tveklöst en av de bästa. Sinae Lees inspelning från 2006 – som genomgåend­e håller sig med snabbare tempon och klarar av det hela på fyra skivor – är det kanske mest relevanta jämförelse­objektet, men Vehviläine­n hävdar sig utan problem i konkurrens­en.

 ?? FOTO: JAAKKO PAARVALA ?? Anu Vehviläine­n övervinner mödolöst de tekniska kraven i Szymanowsk­is pianostyck­en.
FOTO: JAAKKO PAARVALA Anu Vehviläine­n övervinner mödolöst de tekniska kraven i Szymanowsk­is pianostyck­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland