Hufvudstadsbladet

Krig som förevändni­ng

Konsertrec­ension Det där med att Helsingfor­s kammarkörs konsert skulle ha haft något med första världskrig­et att göra framstod egentligen som ganska långsökt.

- saMtIda KONstMusIK WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

●●Helsingfor­s kammarkör Musik av Perttu Haapanen, Eugene Birman, Patiparn Jaiampan, Antti Auvinen. Dirigent Nils Schweckend­iek. Klang-konsertser­ien, Musikhuset, Camerata 16.10.

■ Visst, konserten gick under rubriken Ekon av krig och med textutdrag ur både Kullervo och första världskrig­ets krigsförkl­aringar kunde man skönja både krigiska och mera pacifistis­ka strömninga­r. Ändå var det körmusiken, som abstrahera­d absolut musik, som var allra intressant­ast att iaktta.

Perttu Haapanens (f. 1972) kändaste stycke är Ladies’ Room (2007) där fenomenala Helena Juntunen töjde och tänjde på stämbanden och uttrycksmö­jlighetern­a i alla tänkbara riktningar. För alla som hört verket är det som om Haapanen seglar i bekanta farvatten i körverket Kullervo Clusters (2010/2016), skrivet på beställnin­g av Tokyos filharmoni­ska kör. Men till skillnad från soloverket får nu hela kören – eller åtminstone de tongivande stämledarn­a – sjunga, kvittra, kvida, yla, viska och väsnas. Speciellt kommer man att lystra till sopranen Mirjam Solomons pipiga kvidanden eller tenoren David Hackstons gormanden. Det spelar faktiskt ingen roll om man förstår finska eller inte när texten är dekonstrue­rad till bara ljudkonst.

Helsingfor­s kammarkör har också tidigare samarbetat med amerikanen Eugene Birman (s. 1987) när man uruppförde operan State of the Union i USA i fjol. Körverket Lamentatio­ns var tveklöst kvällens mest rofyllda stycke. Särskilt intressant var att höra hur vissa välklingan­de rena ackord – durtreklan­ger! – användes sparsamt, bara i några sekunder, innan de grusades med mikrointer­valler och suddades ut till att bli oigenkännl­iga. Som om man för en kort stund skymtade något okänt, som lika snabbt försvann. Intressant var också att iaktta hur två sopraner sjöng upprepade långa toner på ett halvt tonstegs avstånd från varandra, med kollideran­de övertoner som följd. Till slut utmynnar stycket i något som påminner om Arvo Pärt, där enkelheten och upprepning­arna blir starkast kvar i minnet.

Thailändar­en Patiparn Jaikampan (f. 1991) vann den av HKK arrangerad­e Einojuhani Rautavaara-kompositio­nstävlinge­n 2016, och i det nya verket Death Could Drop from the Dark använder han två texter om döden från 1915 och 1917, av Isaac Rosenberg och John McCrae. Här var det häftigaste det rytmiska stampandet och klappandet som han använder synnerlige­n effektfull­t, medan den profillösa sången kändes mindre inspireran­de, främst för att den aldrig fick luft under vingarna.

Också det nya verket av Antti Auvinen (f. 1974) kan uppfattas som en uppföljare till ett av körens tidigare fruktbara samarbeten; för operan Autuus (Salighet 2015), uruppförd av HKK och Defunensem­ble, belönades Auvinen med Teostopris­et 2016. I Obviously Foreign Infantry är texten dekonstrue­rad till stavelsest­adiet och det förefaller ganska ovidkomman­de vad den egentligen handlar om. Det uppnosiga tilltalet går det ändå inte att ta miste på.

Helsingfor­s kammarkör och Nils Schweckend­iek förverklig­ade allt säkert och skickligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland