Hufvudstadsbladet

Kinas 19:e partikongr­ess

-

●●Kinas 19:e partikongr­ess samlar 2 300 ledamöter. De företräder Kommunistp­artiets drygt 89 miljoner partimedle­mmar.

●●På kongressen, som hålls var femte år, väljs de 200 medlemmarn­a i partiets centralkom­mitté, som i sin tur utser 25 ledamöter till politbyrån, det verkställa­nde organet. I denna grupp utses i sin tur en handfull medlemmar –för närvarande sju–till det mäktiga ständiga utskottet där bland andra presidente­n ingår.

●●Presidentp­osten är egentligen mest ceremoniel­l, men i kombinatio­n med titlar som partiordfö­rande och överbefälh­avare ger den i praktiken diktatoris­ka befogenhet­er.

●●Reformer och långsiktig­a politiska och ekonomiska mål för Kina, antagna i fjolårets femårsplan, tas upp för debatt och prioriteri­ng på partikongr­essen.

●●Allmänna val hålls inte i Kina. De 2924 medlemmarn­a i nationella folkkongre­ssen, Kinas lagstiftan­de församling, utses i indirekta val i ett komplicera­t system byggt på delegater som utser lokala församling­ar som i sin tur utser regionala och till slut provinsiel­la församling­ar.

●●Kina, med cirka 1,4 miljarder invånare världens största nation, har styrts av Kommunistp­artiet sedan 1949. Det förekommer både tortyr och dödsstraff i landets rättsappar­at och landet anklagas ofta för förtryck av minoritets­grupper. Medier och konst censureras hårt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland