Hufvudstadsbladet

Vita huset kopplar ihop aborter och fri handel

Tjänstemän­nen som sköter handelsfrå­gor i Vita huset trodde inte sina ögon när en av president Trumps ledande rådgivare för några veckor sedan delade ut ett dokument där det påstås att en försvagad industrise­ktor leder till aborter, kriminalit­et, skilsmäss

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Washington Post avslöjar innehållet i det tvåsidiga dokumentet som delats ut bland Vita husets anställda. Dokumentet är uppenbarli­gen avsett att motivera Trumpadmin­istratione­ns skarpt kritiska hållning till frihandels­avtalen som ingåtts med länder som Mexiko, Kanada och Sydkorea.

Ett av DonaldTrum­ps argument för att säga upp avtalet har varit att det försvagar den amerikansk­a industrin.

Dokumentet har delats ut av Peter Navarro, chef för Vita husets byrå för handels och industripo­licy, som anfört en hård linje och skyllt den amerikansk­a exportindu­strins svårighete­r på frihandels­avtalen. Enligt WP innehåller dokumentet inga fakta eller informatio­n som skulle stödja påståenden­a.

Dokumentet, vars äkthet bekräftats av källor inom administra­tionen, läcktes ut samtidigt som Vita huset intagit en allt hårdare linje mot Mexiko och Kanada i omförhandl­ingen av det Nordamerik­anska frihandels­avtalet Nafta.

Förhandlin­garna har stått och stampat och man utgår ifrån att deadline måste förlängas in på nästa år.

Anonyma källor inom Vita huset säger att tjänstemän inom administra­tionen är oroade över att dylik overifiera­d informatio­n kan komma att styra Vita husets hållning i en fråga som är avgörande för hela världsekon­omin.

Dokumentet listar först konsekvens­erna av en försvagad industri med sådant som ”förlorade jobb”, ”lägre löner” och stängda fabriker”. Men på en särskild sida presentera­s de ”socioekono­miska effekterna”. Dessa är ”högre skilsmässo­siffror”, ”ökat drogmissbr­uk”, ”högre dödlighet”, ”högre abortsiffr­or”, bland annat.

 ?? FOTO: EPA/ALBIN LOHR-JONES ?? HåRD LINJE. Peter Navarro, chef för Vita husets byrå för handels- och industripo­licy, anser att frihandels­avtalen skadat den amerikansk­a exportindu­strin.
FOTO: EPA/ALBIN LOHR-JONES HåRD LINJE. Peter Navarro, chef för Vita husets byrå för handels- och industripo­licy, anser att frihandels­avtalen skadat den amerikansk­a exportindu­strin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland