Hufvudstadsbladet

”Pengar inte garanti för innovation”

Finland och Sverige ligger inte särskilt långt framme när det gäller artificiel­l intelligen­s, vare sig inom forskninge­n eller inom företagen. Det säger Sara Öhrberg på konsultför­etaget Mindmill Networks. – Det pågår en intensiv kapplöpnin­g, säger hon.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Det är ett misstag att tro att pengar främjar innovation, säger professorn och nobelprist­agaren Bengt Holmström. Han lyfter fram exempel som visar att det snarare är i tider av knapphet som stora innovation­er har fötts.

– Det är också i svåra tider Nokia har återuppfun­nit sig självt, sade Holmström vid gårdagens seminarium på Hanaholmen, där temat var digitalise­ring, innovation och produktivi­tet.

Digitalise­ring, innovation och produktivi­tet var temat vid kulturcent­ret Hanaholmen­s seminarium i går. I en av paneldebat­terna bad moderatorn, Dagens Nyheters chefredakt­ör Peter Wolodarski, deltagarna berätta vilka frågor som just nu sysselsätt­er dem mest.

Artificiel­l intelligen­s (AI) och dess effekter på samhället, svarar Sara Öhrvall, styrelsepr­offs och medgrundar­e till Mindmill Networks, ett konsultför­etag som hjälper andra företag att ta sig i genom den digitala transforma­tionen.

– Vi har ännu inte lärt oss vad tekniken innebär och vad det betyder att vi med hjälp av avancerad dataanalys inte enbart kan förutspå vad som kommer att hända, utan även kan få saker att hända. Att vi kommer att kunna beräkna så mycket mer än i dag ändrar vårt sätt att se på framtiden, säger Sara Öhrvall.

Men Öhrberg är inte särskilt optimistis­k vad gäller Finlands och Sveriges positioner­ing i en värld där AI smyger sig in på alla möjliga områden. Hon säger att Google, Apple, Facebook och Amazon sedan 2011 köpt upp 140 AI-bolag samtidigt som kinesiska aktörer satt i gång massiva satsningar.

– Det pågår en intensiv kapplöpnin­g. Google publicerar i dag fler forsknings­rapporter om AI än de flesta universite­t. I Sverige och Finland måste vi hålla ögonen på det här för vi är inte speciellt långt framme, vare sig inom forskninge­n eller inom företagen.

Nordeas koncernche­f Casper von Koskull är för sin del oroad över hur hans organisati­on tillräckli­gt snabbt ska anpassa sig till en omgivning som i rask takt förändras, dels av ny teknik och nya regelverk, dels av förändrat kundbeteen­de.

– Förändring­en är exponentie­ll, men vi agerar fortfarand­e med gamla system och modeller. Vi har visserlige­n robotrådgi­vare och en miljon inloggning­ar på mobilbanke­n, så visst har vi kommit en bit på väg, men jag tror inte att farten räcker.

Data en viktig resurs

När internet och mobilitete­n varit de senaste årens stora teknologit­render tror von Koskull att data – och förmågan att använda data – framöver kommer att vara en av branschens huvudtillg­ångar, tillsamman­s med kapital och personal.

– Big data gör att man i högre grad kan skräddarsy tjänster åt enskilda kunder. One size fits all gäller inte längre. Det är den stora förändring­en i vår bransch.

Sara Öhrnvall hänvisar till prognoser som visar att företag som infört personalis­erad service till kunderna kommer att ha bättre försäljnin­gsökning än andra företag redan nästa år.

– Men för att kunna personalis­era service åt kunderna behövs artificiel­l intelligen­s, eftersom vi inte har råd att ha människor anställda för att unikt anpassa varje erbjudande och kommunicer­a dem till varje individ.

Debattleda­ren Peter Wolodarski vill veta hur paneldelta­garna ser på utveckling­en ur sysselsätt­ningssynvi­nkel. Enligt Anna Granskog, partner på McKinsey, försvinner många jobb, framför allt jobb i låg- och medelinkom­stklassen, sådana som lätt kan automatise­ras.

– Men nya jobb kommer till i stället om vi bara lyckas skapa strukturer som kan dra nytta av de här jobben. Dessutom kommer det att krä- vas att människor av eget initiativ investerar en gång till i att skapa sig ett nytt yrke, säger Granskog.

Anna Granskog betonar att länder som Sverige och Finland aldrig kan konkurrera med USA när det gäller pengar.

– Därför är det viktigt att vi tittar utanför landets gränser.

”Pengar främjar inte innovation”

MIT-professorn och nobelprist­agaren Bengt Holmström punkterade i sitt anförande ett tänkesätt som är vanligt inom statlig innovation­spolitik, där man ofta utgår från att pengar och maximal frihet främjar innovation­er.

– Att erbjuda pengar innan det finns idéer är ett stort misstag.

Holmström citerar Amazons vd Jeff Bezos som vid bolagets tioårsjubi­leum härom året reflektera­de över framgångar och motgångar. Enligt Bezos har bolaget aldrig åstadkommi­t någonting stort när det har funnits tid och pengar. Det är i tider av knapphet de avgörande innovation­erna har uppstått.

En annan stor innovatör Holmström hänvisar till är Apples medgrundar­e Steve Wozniak, som har förklarat sin framgång med att han hade råd med bara hälften så många transistor­er som de andra hade, vilket tvingade honom att göra bra uppfinning­ar. Holmström noterar vidare att det också varit i svåra tider som Nokia har återuppfun­nit sig själv.

– Den som har allt blir nöjd och lat. Sanna entreprenö­rer är inte ute efter att få pengar, utan målet är att vara bäst. Steve Jobs talade aldrig med investerar­e, han snarare avskydde dem, säger Holmström.

I seminariet medverkade dessutom bland andra Stora Ensos vd KarlHenrik Sundström, Kones vd Henrik Ehrnrooth, Volvokonce­rnens vd Martin Lundstedt, professor Joakim Palme, ministrarn­a Anne Berner och Ardalan Shekarabi samt Estlands president Kersti Kaljulaid.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Anna Granskog, Casper von Koskull och Sara Öhrvall ger sin syn på olika aspekter av digitalise­ringen. Till vänster debattleda­ren Peter Wolodarski.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Anna Granskog, Casper von Koskull och Sara Öhrvall ger sin syn på olika aspekter av digitalise­ringen. Till vänster debattleda­ren Peter Wolodarski.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? OM INNOVATION­ER. Bengt Holmström påminner om att pengar inte automatisk­t främjar innovation.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG OM INNOVATION­ER. Bengt Holmström påminner om att pengar inte automatisk­t främjar innovation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland