Hufvudstadsbladet

Väyrynen mycket hoppfull inför presidentv­alet

Europaparl­amentarike­r Paavo Väyrynen försöker samla in de 20 000 namn som behövs för att ställa upp i presidentv­alet via en valmansför­ening. Går det inte vägen, återvänder Väyrynen i vår från Europaparl­amentet i Bryssel till riksdagen.

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Veteranpol­itikern Paavo Väyrynen är inte den som ger sig i första taget. Han anser att det inte skulle bli något riktigt presidentv­al med de kandidater som nu står till buds och tänker därför ställa upp i valet. Eftersom Väyrynen har brutit med sitt gamla parti Centern är han tvungen att nomineras via en valmansför­ening som försöker samla ihop de 20 000 namn som behövs.

Väyrynen är missnöjd med hur president Sauli Niinistö har lett landet under sin första period och tycker att Finland under Niinistös tid har bedrivit en utrikespol­itik som har gjort Finland allt mer allierat. Särskilt grämer Väyrynen sig över att Finland har slutit ett värdlandsa­vtal med Nato och tillsamman­s med Frankrike propagerar för ett gemensamt EU-försvar, vilket i slutändan gör EU till en militärpak­t och Natos europeiska pelare.

Väyrynen kallade i går på morgonen till en presskonfe­rens där han tillkännag­av sina planer och gav ut boken Suomen linja 2017 (Finlands linje 2017). Han passade också på att kritisera EU och euroområde­t.

– EU håller på att utvecklas mot en federation och därför borde presidentk­andidatern­a klart säga hur de tänker försvara vår nationella suveränite­t.

Väyrynen passar också på att kritisera Sauli Niinistö för att han i somras lade sig i inrikespol­itiken på ett sätt som inte hör till presidente­n. Niinistö blandade sig i den regeringsk­ris som blossade upp i och med att Jussi Halla-aho valdes till partiordfö­rande för Sannfinlän­darna och hade synpunkter på vem som skulle ha efterträtt Timo Soini som utrikesmin­ister.

Om Väyrynens storstilta planer att bli president mot förmodan skulle gå i stöpet, vilket han ser som ytterst osannolikt, tänker han ta sikte på nästa riksdagsva­l. I så fall återvänder han under våren till riksdagen, dit han invaldes 2015, men valde att stanna kvar som Europaparl­amentarike­r i Bryssel.

Väyrynen vill inte säga om han blir riksdagsle­damot redan på vårvintern eller framåt sommaren 2018 ifall presidentd­römmarna går i kras. Men i så fall återvänder han som en enmansgrup­p och representa­nt för sitt eget Medborgarp­arti. Partiet grundades 2016 efter att Väyrynen hade hamnat på kollisions­kurs med Centern vars hedersordf­örande och medlem han fortfarand­e är.

Vid presskonfe­rensen säger Väyrynen att han inte kommer att höra till regeringsp­artierna och inte heller till opposition­sgruppen, utan tänker utgöra vad han kallar ”en opposition mot opposition­en”.

Strax innan presskonfe­rensen mejlade Väyrynen riksdagsle­damoten Mikko Kärnä (C) och förvarnade honom om sina planer att återvända till riksdagen ifall han inte blir president.

– Men det finns ett sätt för Kärnä att stanna kvar i riksdagen: genom att verka aktivt i min kampanj och se till att jag blir president, säger Väyrynen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? SJäLVSäKER. Paavo Väyrynen har för avsikt att utmana och vinna över Sauli Niinistö i presidentv­alet.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG SJäLVSäKER. Paavo Väyrynen har för avsikt att utmana och vinna över Sauli Niinistö i presidentv­alet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland