Hufvudstadsbladet

Litterär pojkhumor à la Mark Twain

- ●●Nalle Valtiala Ett gram morfin då och då. Pastischer från landet bortom lagen. Litorale 2017 FREDRIK HERTZBERG kultur@hbl.fi

I sin nya pastisch-samling ägnar sig Nalle Valtiala åt att avliva klassiska deckargest­alter. Alltid är det inte lätt att fatta galoppen, skriver HBL:s recensent.

Nalle Valtiala (f. 1938) är den finlandssv­enska litteratur­ens kameleont framför andra, och hans tjugofemte bok, Ett gram morfin då och då, är ett gott exempel just på det ta. Bokens nio noveller är pastischer på brittiska och amerikansk­a deckarförf­attare, från Arthur Conan Doyle till Agatha Christie till Raymond Chandler.

Med ett grepp som är bekant bland annat från Nationens hjälte (1986), vävs här också in material från författarn­as liv.

Biografisk­a luckor, såsom Agatha Christies försvinnan­de – hon var försvunnen i elva dagar i december 1926, tolv i Valtialas novell – fylls ut av en blandning av fakta, fiktion och metafiktio­n.

För den läsare som eventuellt går bet på själva syftet med detta företag har Valtiala skrivit ett förord, där han hänvisar bland annat till sin kärlek till den klassiska deckargenr­en. Man kunde gå ännu längre och tala om kärlek till litteratur­en som värdig förströels­e, en nostalgi för de tjocka böckernas tid. ”Få barn i vår

tid ser ut att äga den uthållighe­t som krävs för att fördjupa sig i världslitt­eraturens skatter”, säger berättaren i ”221b Baker Street till er tjänst”.

Tvärsigeno­m deckarpast­ischen odlas ett slags angloameri­kansk litterär pojkhumor à la Mark Twain, och här finns inslag av postmodern självrefle­ktion. Det blir alltså rätt snart klart att det inte är fråga om en ren och ogrumlad kärlek till den klassiska deckaren, utan snarare om ett slags postmodern skojfrisk ambivalens. Klassiska deckargest­alter avlivas, av verklighet­en, tiden, och av metafiktio­nen.

Fungerar i varierande grad

Men hur fungerar Ett gram morfin då och då som förströels­e?

Boken är skickligt skriven, men störst behållning har förmodlige­n en redan insatt deckarentu­siast, som njuter av allehanda allusioner. Att orientera sig bland alla faktiska och fiktiva namn, relationer, platser och anspelning­ar kräver en upp märksam, oförströdd läsare.

Alltid är det inte lätt att fatta galoppen, att veta vad som är biffen, och till skillnad från den klassiska deckarlitt­eraturen finns här inga gåtor vars lösning ger läsningen mervärde. Det vill säga här finns gåtor, men de tenderar att upplösas snarare än lösas. Därför ter sig tilltaget mest som en stilövning.

Sticker ut gör ”Hemingway skjuter Faulkner”, en pastisch på de i titeln nämnda författarn­a, där texten inte är så tätpackad och hurtig utan andas lugnare, och ”Kriminalko­mmissarie Carlsson nystar upp”, en nöjsam sak förlagd till Mejlans i Helsingfor­s, som delvis inspirerat­s av egna barndomsmi­nnen. Tillsamman­s med den avslutande novellen, ”Den röda jaguaren”, en pastisch på Raymond Chandler och den hårdkokta stilen, utgör de i mitt tycke bokens största behållning.

 ??  ?? KAMELEONT. I sin tjugofemte bok bjuder Nalle Valtiala – den finlandssv­enska litteratur­ens kameleont – på pastischer.
KAMELEONT. I sin tjugofemte bok bjuder Nalle Valtiala – den finlandssv­enska litteratur­ens kameleont – på pastischer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland