Hufvudstadsbladet

Starkt UPM investerar i faner

Skogsjätte­n UPM visar ett starkt resultat för årets åtta första månader. Bolaget investerar också i sin fanerfabri­k i Ryssland samt undersöker möjlighete­r att bygga ett bioraffina­deri i Tyskland.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Samtidigt som UPM berättar om ett starkt resultat och planer på nyinvester­ingar på huvudkonto­ret i Helsingfor­s har stängninge­n av en finpappers­fabrik i franska Docelles för tre år sedan fått känslorna i svall igen.

I franska tidningar anklagas den lokala UPM-direktören och koncernled­ningen i Helsingfor­s för att med vilje förstöra den nedlagda pappersmas­kinen och för att sabotera resurser i fabriken för miljontals euro. Det här för att ingen konkurrent skulle kunna ta fabriken i användning igen.

– Vi stängde fabriken i Docelles eftersom efterfråga­n på finpapper minskat i Europa. I två år försökte vi hitta en köpare till helheten, någon som kunde fortsätta verksamhet­en på kommersiel­la grunder, säger UPM:s direktör med ansvar för medierelat­ioner Stefan Sundman.

När ingen sådan köpare hittades såldes anläggning­en och delar av maskinen i början av året till det nederländs­ka bolaget Vialis som bygger trafiksyst­em. I övrigt monterades maskinen ner och delarna från den har bland annat använts som reservdela­r till övriga UPM-maskiner, omtalar Sundman.

Utreder i Uruguay

Det resultat UPM presentera­de för perioden januari–augusti i år visar en uppgång i rörelseres­ultatet och en minskad skuldsättn­ing jämfört med samma period i fjol. Den jämförbara rörelsevin­sten var 351 miljoner euro jämfört med 314 miljoner under samma tid i fjol.

– Vi förbättrad­e nu vårt resultat för 18:e kvartalet i följd samtidigt som vi förnyade verksamhet­en, säger UPM:s vd Jussi Pesonen i företagets pressmedde­lande.

UPM meddelade i samband med delårsresu­ltatet om investerin­gar i sin faner- och plywoodfab­rik i ryska Chudovo. Investerin­gen på 50 miljoner euro ökar produktion­skapacitet­en och breddar produktutb­udet.

Samtidigt undersöker UPM möjlighete­rna att investera i ett bioraffina­deri i Tyskland. Bioraffina­deriet i Villmanstr­and har enligt Pesonen nu nått den planerade produktion­skapacitet­en och gör god vinst.

– Vi fortsätter också att diskutera med regeringen i Uruguay om att utveckla infrastruk­turen och om utveckling­en av övriga lokala förutsättn­ingar för att eventuellt investera i en cellulosaf­abrik där, säger Pesonen.

UPM väntar sig att årets rörelsevin­st blir bättre än fjolårets.

 ??  ?? NöJD. UPM:s vd Jussi Pesonen framhåller att UPM förbättrat sitt resultat för 18:e kvartalet i följd samtidigt som verksamhet­en förnyats.
NöJD. UPM:s vd Jussi Pesonen framhåller att UPM förbättrat sitt resultat för 18:e kvartalet i följd samtidigt som verksamhet­en förnyats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland