Hufvudstadsbladet

Festival för nyskriven dramatik

Malin Kiveläs barnpjäs uppförs som läsdrama på Nationalte­aterns Lavaklubi på lördag.

- SONJA MÄKELÄ

Från torsdag till lördag firas den inhemska dramatiken på Nationalte­aterns Lavaklubi. Förutom att det blir paneldisku­ssion, drama slam och musik, uppförs tre nyskrivna pjäser som läsdrama. En av dessa är Malin Kiveläs pjäs Snö eller Den andra flickan.

Det är en pjäs för lite äldre barn, 8–14-åringar, som handlar om inbördeskr­iget 1918 och om klimatkris­en samt om flickors vänskap.

– Den utspelar sig år 2022 då en stor storm hotar att bryta ut och sedan gör det. En flicka blir ensam hemma och hittar en dagbok från 1918, och så dyker flickan som skrivit den upp och gör henne sällskap. En flicka från år 3000 är också med, berättar Malin Kivelä.

Publiken sitter i Snöns museum och det är där allt egentligen utspelar sig, och flickan från framtiden guidar runt i museet.

Det är en fantastisk, dystopisk pjäs med stora teman.

– Det här är större än vad jag skrivit förut, det är en helaftonsp­jäs skriven för en stor scen med många skådespela­re, säger Kivelä.

Pjäsen beställdes ursprungli­gen av Svenska Teatern för jubileumså­ret 2017. Den blev klar i vintras, men har nu bearbetats tillsamman­s med dramaturge­n Sofia Aminoff och skrivits om inför uppförande­t på festivalen. Sini Pesonen regisserar läsdramat som framförs av Maria Ahlroth, Nina Hukkinen, Kajsa Ek, Åsa Nybo och Wilhelm Grotenfelt.

De två andra pjäser som uppförs är Elina Kilkkus Jäädä saa julma maa samt Taija Helminens Suo, pelto ja sateenkaar­i. Kring trettio pjäser sändes in till festivalen och Kivelä är glad över att hennes pjäs är en av dem som valdes ut.

Det är gratis inträde till festivalen som är öppen för alla.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM ?? NY PJäS. Malin Kiveläs pjäs hade konkurrens av ett trettiotal andra.
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM NY PJäS. Malin Kiveläs pjäs hade konkurrens av ett trettiotal andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland