Hufvudstadsbladet

Kristdemok­raterna först ut med skuggbudge­t

- SYLVIA BJON

Opposition­spartierna­s alternativ till regeringen­s budget börjar rassla in de närmaste veckorna. Kristdemok­raterna vill satsa mer på barnfamilj­er, inomhusluf­t och de äldre.

I sin skuggbudge­t ligger KD på ungefär samma slutsumma som regeringen, men partiet vill rucka på särskilt de siffror som gäller barnfamilj­er och äldre.

KD stryker inte alla regeringen­s nedskärnin­gar i stöd och bidrag, och inte alla indexfrysn­ingar, men på vissa punkter vill partiet kompensera de som förlorat av sina slantar.

Barnbidrag­et är ett sådant stöd som KD vill lägga 30 miljoner till på, och KD vill också fortsätta med barnavdrag­et i beskattnin­gen – någon som regeringen nyligen slopade.

– Det var bra och välkommet att regeringen sänkte dagvårdsav­gifterna, men det är inte riktigt samma sak eftersom det inte alltid är samma människor som får den kompensati­onen, säger KD:s partiledar­e Sari Essayah.

För de äldre vill KD införa indexhöjni­ngen av folkpensio­nen och höja garantipen­sionen med 45 euro, bland annat.

Sammanlagt vill KD satsa omkring 100 miljoner mer på barnfamilj­er och 100 miljoner mer på de äldre, och ytterligar­e 100 miljoner ska användas för människor som drabbas av dålig inomhusluf­t och mögelskada­de hus. Intäkterna ska fås från sockerskat­t och ytterligar­e höjd alkoholska­tt.

KD vill också skära ned i företagsst­öden redan nästa år, trots att en parlamenta­risk arbetsgrup­p nyligen inlett sitt arbete med att se över företagsst­öden.

– Vi har inte beslutat vilka företagsst­öd det kan bli fråga om, och därför har vi lagt en ganska försiktig summa för nästa år i vår skuggbudge­t, men vi följer med arbetsgrup­pens arbete och de experter vi hör, säger Peter Östman, riksdagsgr­uppens ordförande.

Ett företagsst­öd är i alla fall klart, och det är företagens avdrag för avgifterna till arbetsgiva­rorganisat­ionerna. På den punkten vill KD också slopa halva avdraget för fackföreni­ngsavgifte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland