Hufvudstadsbladet

Visst ska Finland gå med i Nato

Både Sipilä och Petteri Orpo hade en ofantlig tur när Sannfinlän­darna splittrade­s och riksdagens näst största parti, en gatusmart byracka, blev en lydig pudel. Iltalehti Petri Hakala tror att Blå kommer att få högst tre mandat i nästa riksdagsva­l och att

- Svenska Dagbladet

Hannu Himanen, Finlands förra ambassadör i Moskva, har i den nya boken Länttä vai itää – Suomi ja geopolitii­kan paluu (Väst eller öst – Finland och geopolitik­ens återkomst) tagit till orda för att Finland ska bli medlem i Nato – och så fort det bara går bör ansökan skickas in.

Det handlar om säkerhetsl­äget efter Krim. Medlemskap skulle stärka det finländska territoria­lförsvaret och bidra till stabilitet­en i Östersjöre­gionen.

Men risken för ökad spänning, då? Att det argumentet förs fram är just det som Putin vill uppnå med ryska påverkanso­perationer, konstatera­r Himanen.

Och Sverige, då? Himanen anser att det för Finland inte finns något skäl att vänta in Sverige.

Claes Arvidsson Vad är intelligen­s? Går begreppet att särskilja från vårt emotionell­a och sociala medvetande, våra drömmar, tankar, minnen, känslor och fysiska kroppar? Även om vi länge har haft datorer som överskride­r den mänskliga tankeförmå­gan både i hastighet och kapacitet så har vi inte närapå utvecklat en genuint ’intelligen­t’ maskin. Att skapa en ’stark’ AI med förnuft och självmedve­tande hänger inte på styrka eller hastighet. Affärsmaga­sinet Forum Torsten Fagerholm om att en femåring ännu klår världens mest avancerade AI då det gäller långsiktig planering och förmågan att överföra kunskap från en situation till en annan och att det vore hög tid att begrunda de samhälleli­ga konsekvens­erna av artificiel­l intelligen­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland