Hufvudstadsbladet

Slaveri under stamtänkan­de

- LENNART HELLING Reso

EVOLUTION Efter att livet på jorden evolverat under tusentals miljoner år har ett av djuren fått förmågan att resonera, skapa kultur och vetenskap. Under ett, med evolutione­ns mått mätt, ofattbart kort ögonblick har detta djur, som kallar sig människa, skaffat sig möjlighete­n att utrota inte bara sig själv utan också allt liv på jorden. Det är detta ögonblick vi upplever just nu.

Själv föddes jag före den tidpunkt då atombomben fäll- des för första gången och har med läkekonste­ns hjälp haft den diskutabla förmånen att uppleva en tid då antalet länder med atomvapen mångdubbla­ts. Det är i själva verket ett fåtal människor i dessa länder som getts eller skaffat sig makten att utlösa en global katastrof. Känslan av att ”allt har ju gått bra tillsvidar­e” har nyligen fått sig en allvarlig törn då några av dessa mäktiga människor, milt uttryckt, visat föga förtroende­givande mänskliga egenskaper.

Trots vår överlägsna intelligen­s har vi inte under evolutione­ns gång lyckats befria oss från det slaveri vi delar med övriga djur, nämligen stamtänkan­de, hierarki och revir. ”Right or wrong, my country” är inte längre detsamma som ”survival of the fittest” utan ingen överlevnad över huvud taget. Frågan är om vår intelligen­s kan frigöra oss från evolutione­ns barlast. Liksom andra djur har vi trots allt självbevar­elseinstin­kt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland