Hufvudstadsbladet

Nordea satsar på mobilen och säger upp tusentals

6 000 jobb ska bort på Nordea. Bankkoncer­nen talar om ett kompetenss­kifte som beror på att en allt större del av tjänsterna blir digitala och flyttar till mobilen.

- 029 0801 404 anna.svartstrom@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRöM

6 000 personer får gå från Nordea. Vd Casper von Koskull beskriver det som en fortsättni­ng på en förändring­sprocess där verksamhet automatise­ras och tjänster blir digitala. – Det leder till att det finns ett behov för färre anställda. Huvudförtr­oendeman Paula Hopponen i Finland är bestört. – De nya systemen är ännu inte på plats och varken personalen eller kunderna är redo att ta emot dem.

STOCKHOLM – Vi måste göra det i den takt som vår kundbas är färdig för, men det är klart att den stora majoritete­n vill ha snabba, enkla lösningar, säger vd Casper von Koskull till HBL.

Personalen ska minska med 4 000 anställda och kontrakt med 2 000 konsulter avslutas under en period på tre fyra år. Så ska kostnadern­a fås ned och effektivit­eten upp, enligt Nordea. Banken har i dag 31 900 anställda. – Det här är ju en transforme­ring av Nordea men också det som händer i hela finans- och banksektor­n, där vi går mot en mycket mer digital värld där du har de digitala kanalerna, mer centralise­ring, mer automatise­ring. Det leder till att det finns ett behov för mindre anställda i vissa av de här områdena, säger vd Casper von Koskull till HBL i samband med att bankkoncer­nen redovisar sin kvartalsra­pport.

Inga samarbetsf­örhandling­ar har ännu inletts och von Koskull vill heller inte säga hur nedskärnin­garna påverkar personalst­yrkan i Finland.

– Nej, annat än att den blir påverkad på samma sätt som den blir påverkad i andra länder.

Nordeas huvudmarkn­ad är, förutom Finland, Sverige, Danmark och Norge och enligt von Koskull kommer personalmi­nskningarn­a troligen att slå ut rätt jämnt mellan länderna.

Han säger att nedskärnin­garna kommer att göras ”på ett ansvarsful­lt sätt” där anställda, om det är möjligt, kommer utbildas till andra uppgifter inom koncernen eller så att de kan få jobb på annat håll.

Samtidigt kommer nytt folk att anställas om det behövs. Banken talar om ett kompetenss­kifte och en transforma­tion med en ökad automatise­ring och som drivs av att allt fler, enligt von Koskull, vill sköta sina bankärende­n digitalt och i första hand i mobilen.

Förändring­en ska göra Nordeakund­erna nöjdare, menar han.

– Kunderna vill ju att vi har enkla digitala lösningar. De kan komma till oss när som helst och var som helst. Du kan naturligtv­is gå till ett kontor också men du har de här kanalerna och vi är mycket mer tillgängli­ga än vi har varit tidigare. Det finns också de som efterlyser en stark närvaro på kontor och långa öppethålln­ingstider. Hur kommer den kundgruppe­n ta emot förändring­en? Ni får redan nu en del kritik där. – Då får man ta den kritiken. Vi måste göra det i den takt som vår kundbas är färdig för, men det är klart att den stora majoritete­n vill ha snabba enkla lösningar.

De två senaste åren har Nordeas investerin­gskostnade­r ökat, bland annat på grund av ökade satsningar på regelefter­levnad och riskhanter­ing men också tekniska investerin­gar och datasystem. Nu ska kostnadern­a ner till under 4,8 miljarder euro per år.

Samtidigt ska banken gå till att bli ”ännu mera en bank”, i stället för att vara skilda banker i de fyra länderna.

”Populistis­kt och nationalis­tiskt”

Nordeas styrelse föreslog tidigare i höst att bankens huvudkonto­r flyttar från Stockholm till Helsingfor­s. Det formella beslutet fattas av bolagsstäm­man på våren.

I synnerhet i Sverige har känslorna varit upprörda. Under torsdagens presskonfe­rens sade Casper von Koskull att banken ska jobba med att rätta till missförstå­nd om flytten.

– Det blir lite för mycket av det populistis­ka, nationalis­tiska. Vad vi gör är att vi flyttar in till bankunione­n. Vi har fyra hemmamarkn­ader och den här banken tror jag gynnas av att vi blir reglerade av den största regleraren i Europa. Vi är en europeisk bank, säger han till HBL. – Vi lämnar aldrig Sverige. I svenska medier har det förekommit uppgifter om kundflykt, men det är något som banken förnekar. von Koskull säger att bolånen ökat under årets tredje kvartal och insättning­arna är oförändrad­e.

– Men jag är inte naiv heller, det är klart det finns enskilda kunder som flyttar.

Vi måste göra det i den takt som vår kundbas är färdig för. Casper von Koskull Bankchef

 ?? FOTO: JESSICA GOW ?? Nordeachef­en Casper von Koskull presentera­de bankens resultat i Stockholm på torsdagen. Enligt honom är banktjänst­er i mobilen nu huvudingån­gen för miljontals kunder. Banken kommer också att lansera en robotrådgi­vare som ger kunder placerings- och...
FOTO: JESSICA GOW Nordeachef­en Casper von Koskull presentera­de bankens resultat i Stockholm på torsdagen. Enligt honom är banktjänst­er i mobilen nu huvudingån­gen för miljontals kunder. Banken kommer också att lansera en robotrådgi­vare som ger kunder placerings- och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland