Hufvudstadsbladet

Forskare: Sovjetunio­nen noterade tidigt Koivisto

Uppfattnin­gen att Mauno Koivisto fortfarand­e under presidentv­alskampanj­en 1981 var ett okänt kort i Sovjetunio­nen är falsk.

- FNB

Det konstatera­r politices magister Juho Ovaska i den nyutgivna boken Mauno Koiviston idänkortti. Sotamiehes­tä presidenti­ksi (Mauno Koivistos östkort. Från soldat till president).

–Koivisto hade redan under 1960-talet som finansmini­ster och statsminis­ter träffat Sovjetleda­re som president Nikolaj Podgornyj och Aleksej Kosygin. Med andra ord kände man säkert till honom i Sovjetunio­nen sedan 1960-talet, säger han.

Under 1970-talet var Koivisto borta från dagspoliti­ken i flera år men han glömdes inte bort i grannlande­t. Koivisto, som då var generaldir­ektör för Finlands Bank, gjorde tjänsteres­or till Sovjetunio­nen. De här resorna är fortfarand­e något av ett mysterium, uppger Ovaska.

– Vi känner inte till om han under resorna träffade andra än kolleger.

Paavo Lipponen uppger i sina memoarer att han 1968 sade till sin KGB-kontakt att Koivisto är Finlands nästa president bara vänstern klarar av att samarbeta.

– Om Sovjetunio­nen konstant fått den här sortens budskap redan under 1960-talet och början av 1970-talet, då det var oklart om Kekkonen fortsätter, så fanns nog Koivisto högt uppe i spekulatio­nerna, säger Ovaska.

Ville inte ha Karjalaine­n

Ovaska avvisar tanken att Sovjetunio­nen skulle ha velat att Ahti Karjalaine­n blir Finlands president efter Kekkonen.

– De tankegånga­rna härstammar framför allt från finländska aktörer. Inget tyder på att Sovjetunio­nen verkligen ville se Karjalaine­n som Finlands president, eller att man ens sett honom som ett speciellt realistisk­t alternativ.

Det framgår enligt Ovaska av Kekkonens dagboksant­eckningar våren 1979 då Karjalaine­n åkte fast för rattfyller­i. Efter det ska KGB-officerare­n och ministerrå­det Viktor Vladimirov ha konstatera­t att Karjalaine­n nu är ett förlorat fall.

Sommaren 1981 beklagade kommunistp­artiets generalsek­reterare och Sovjetunio­nens president Leonid Brezjnev Karjalaine­ns benägenhet att hamna i skandaler.

– Det här är tecken på att man i Moskva insåg att Karjalaine­ns tåg hade gått.

Koivisto agerade i kulisserna

President Mauno Koivistos utrikespol­itiska tänkande kretsade enligt Ovaska kring stormakter­na. Det var stormakter­na som hade råd att besluta vilken sorts utrikespol­itik de driver medan mindre länder, som Finland, tvingas anpassa sin verksamhet till omgivninge­n.

Koivistos utrikespol­itiska utgångspun­kt hade mycket gemensamt med Kekkonens, men metoderna var annorlunda. Kekkonen handlade ofta spektakulä­rt medan Koivisto i huvudsak föredrog att agera i kulisserna.

Koivisto förmedlade till exempel budskap mellan stormakter­na, speciellt mellan USA och Sovjetunio­nen.

– Sovjetunio­nens ledare bad honom även förmedla budskap till Storbritan­nien. Där och i USA var man även intressera­de av vad Koivisto visste om Sovjetunio­nen och dess ledare, säger Ovaska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland