Hufvudstadsbladet

Slumrande toner kring Nord Stream 2

-

●●Det var Dagens Nyheters reporter Mikael Holmström som på Hanating i måndags ställde den ursprungli­ga frågan om hur olika syn på vissa frågor kan ställa gränser för samarbetet. Hur man förhåller sig till ett gemensamt försvar inom EU är ett exempel. Nord Stream 2 ett annat.

När jag efteråt bad Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist närmare kommentera vilken inverkan skillnader­na kan ha ville han inte ge sig in på spekulatio­ner.

– Vi går ju framåt, steg för steg. Men det är alldeles klart att i slutändan måste alla vara överens, annars är det ingen idé med det här, sade Hultqvist.

I Finland står hela den utrikespol­itiska ledningen bakom EU:s ambition att bygga upp ett eget försvar när maktdynami­ken i det nya EU ändras i och med att Storbritan­nien lämnar unionen.

Här ingår givetvis de ”mjuka” delarna, beredskape­n för att tackla cyber- och hybridhot.

De utgör den lättare biten, inte till innehåll och komplexite­t, men politiskt. Svårare blir det när man ska diskutera andra delar beredskap.

De största utmaningar­na ur Finlands och Sveriges perspektiv är att både Nato och EU befinner sig i turbulens, sade Björn Fägersten, programche­f vid Utrikespol­itiska institutet i Stockholm.

Brexit kan leda till att EU blir en vassare – om man ser Storbritan­nien som en bromsfakto­r – men också mer sårbar säkerhetsp­olitisk aktör.

Men på grund av turbulense­n inom Nato och EU ser Fägersten ett ökat behov av koalitione­r mellan likasinnad­e och där har Storbritan­nien fortfarand­e en viktig roll i Europa. Fägersten ser molnen torna upp sig vid Sveriges horisont. De bilaterala men lösa avtalen mellan Sverige och Storbritan­nien och andra länder kan skapa problem.

– Det kan uppstå en situation där nationella intressen kan tvinga Sverige att välja mellan enighet inom EU eller bilaterala relationer, sade Fägersten.

En dylik situation tvingar sannolikt också Finland att välja om den gemensamma linjen med Sverige ska hålla.

Men det finns också en annan och mer aktuell skiljelinj­e mellan Finland och Sverige när det gäller säkerhetsp­olitik. I grunden handlar det om energiförs­örjningen, inklusive gasledning­en Nord Stream 2 där Finland och Sverige befinner sig på diametralt olika linjer.

Finland håller envist fast vid att Nord Stream 2 är enbart en miljöfråga medan frågan i Sverige i högsta grad handlar om säkerhet och försvar.

Att man i Sverige inte alls förstår Finlands sätt att tänka när det gäller Nord Stream 2 betonades också i paneldisku­ssionerna i måndags.

Sverige har infört begränsnin­gar för Nord Stream 2 av försvarspo­litiska skäl, i Danmark förbereder man en lag som i framtiden kommer att göra liknande projekt omöjliga. Finland står ensamt med skygglappa­rna på.

EU motsätter sig ett ökat beroende av rysk gas medan Tyskland har varit en primus motor för Nord Stream-projektet. Detta är säkert en av orsakerna till att Tysklands president Frank-Walter Steinmeier i onsdags reste på arbetsbesö­k till Moskva. Steinmeier hör till de EU-politiker som likt president Sauli Niinistö har varit mån om de bilaterala relationer­na med Ryssland. En stor del av den importerad­e gasen i Tyskland kommer redan nu från Ryssland och för Finlands ekonomi är Ryssland viktigt.

●●Och hur står det till med solidarite­ten? Det var en fråga som togs upp av Teija Tiilikaine­n, direktör för Utrikespol­itiska institutet i Helsingfor­s. Tiilikaine­n avsåg närmast solidarite­ten inom EU och nämnde Greklandsk­risen och flyktingar­na som exempel.

Till detta kunde man lägga enskilda EU-medlemmars ansvar för utveckling­en i Ukraina, ett av EU:s prioritera­de grannområd­en. Men Ukraina nämndes inte.

Minskavtal­et finns till pappers men är i praktiken dött och begravt. Det verkar som om Ryssland skulle avvakta. För när Nord Stream 2 väl har kört i gång och den ryska gasen inte längre behöver transporte­ras via Ukraina förlorar den EU-vänliga regimen i Kiev en stor del av intäkterna i statsbudge­ten. Sämre ekonomi betyder sämre tider för folket och ökat missnöje i en redan från tidigare svag stat som försöker knäa sig fram. Och en chans för Moskva och separatist­erna att ta över kontrollen i hela landet utan vapen, med ekonomiska morötter.

Är det fortfarand­e någon som på allvar tror att ekonomi inte kan användas som utrikespol­itiskt verktyg, det må sedan gälla gasledning­ar, kärnkraftv­erk eller handel?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland