Hufvudstadsbladet

”Lätt förbättra säkerheten”

Alla plankorsni­ngar i Finland borde kartläggas, säger Trafikskyd­dets vd Anna-Liisa Tarvainen.

-

– Vi måste ta riskerna och farorna på allvar. Trots att ett stort antal plankorsni­ngar har avlägsnats de senaste åren är riskerna kring dem fortfarand­e alltför stora, säger Trafikskyd­dets vd Anna-Liisa Tarvainen.

Om det inte är möjligt att avlägsna plankorsni­ngen anser hon att det minsta man kunde göra är att undersöka vilka enkla, snabba och förmånliga åtgärder som kunde vidtas för att förbättra säkerheten.

–Att avlägsna alla plankorsni­ngar är förstås den mest effektiva lösningen eftersom plankorsni­ngsolyckor då inte kunde inträffa. Men på kort sikt är det emellertid inte möjligt, säger Anna-Liisa Tarvainen.

–Men bland våra tusentals plankorsni­ngar finns det säkert även sådana där säkerheten kunde förbättras med snabba knep.

Viktigt även i glesbygden

Enligt Tarvainen kunde både de som underhålle­r vägarna och de som underhålle­r järnvägarn­a ta och fundera på hur säkerheten vid plankorsni­ngarna i deras egna kommuner kunde förbättras.

–Det finns både lokala aktörer och myndighete­r som ansvarar för järnvägens och vägens underhåll. De känner till problemen i just det området och vad som kunde göras åt saken. För någon som underhålle­r vägar är det vardagsmat, säger Tarvainen.

Även på glest trafikerad­e områden måste farliga plankorsni­ngar åtgärdas, anser Tarvainen.

–Ju färre andra trafikante­r det finns på rutten desto större är överraskni­ngen då man möter någon.

Människor borde upplysas om de faror som plankorsni­ngarna medför.

– Människor måste ta riskerna och farorna på allvar. Trots att ett stort antal plankorsni­ngar har avlägsnats de senaste åren är riskerna kring dem fortfarand­e alltför stora, säger Tarvainen.

I Finlands järnvägsnä­t fanns det i slutet av fjolåret cirka 3 000 plankorsni­ngar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? FARLIGT. Tidigare har Olycksutre­dnigscentr­alen slagit larm om säkerheten vid plankorsni­ngarna.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI FARLIGT. Tidigare har Olycksutre­dnigscentr­alen slagit larm om säkerheten vid plankorsni­ngarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland