Hufvudstadsbladet

”Borde diskutera straffskal­an”

Olli Rauste riktar en gliring mot Norge och dopningsfä­llda Therese Johaug.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Therese Johaug blev avständ i arton månader. Nu vill det norska skidförbun­dets advokat Anne-Lise H Rolland ha en diskussion om det är för stränga straff för oavsiktlig dopning.

Cas-juristen Olli Rauste undrar över att hon blivit behandlad annorlunda än tidigare fall.

Cas-juristen Olli Rauste är fortfarand­e förvånad över hur väl skidstjärn­an Therese Johaug har behandlats i Norge. Inte bara har Skidförbun­det betalat hennes avsevärda rättegångs­kostnader – hennes sponsorer har försäkrat att deras samarbete fortsätter.

– I andra länder bryter sponsorern­a samarbetet direkt om en idrottsutö­vare åker fast för dopning. Men vi har kunnat läsa i tidningarn­a att Therese Johaug till och med fått nya sponsorer, säger Rauste.

– Det är tydligen lite skillnad mellan länderna.

Under 2016 – då hon var avstängd – tjänade Johaug 3,1 miljoner kronor (ca 330 000 euro), skriver Dagbladet. Hennes förmögenhe­t ökade från 37 miljoner kronor till 48,6 miljoner kronor.

För stränga straff?

Rauste uttalar sig i en paneldisku­ssuion under det nordiska idrottsrät­tsliga seminariet i Helsingfor­s – ett seminarium som blev högaktuell­t på grund av de senaste tidernas dopningsfa­ll. Övriga paneldebat­törer: Norges skidförbun­ds advokat Anne-Lise H Rolland, Cas-juristen Markus Manninen som var med om att fälla Therese Johaug samt Wadajurist­en Ross Wenzel.

– Jag tycker att vi borde föra en diskussion om straffskal­an när det gäller oavsiktlig dopning, i synnerhet då den förbjudna substansen inte medfört någon förhöjd prestation­sförmåga, säger Rolland och avser då inte minst Johaugs arton månader långa avstängnin­g.

Oavsiktlig­t

Idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas bestämde att Johaug blir avstängd i arton månader efter att ha testat positivt för en anabol steroid, fast man ansåg att hon inte dopat sig med avsikt. Man ansåg inte heller att hon nödvändigt­vis fått någon prestation­shöjande effekt av så små mängder clostebol.

– Enligt Wadas reglemente är ett positivt dopningste­st alltid dopning, oavsett om det skett avsiktligt eller oavsiktlig­t. I folkmun är en dopare en fuskare. Vi borde diskutera om vilka begrepp vi använder i olika fall, säger hon.

– Det är viktigt att avslöja medvetet fusk, men lika viktigt att beskydda idrottsutö­vare från misstag.

Skidförbun­det fortsätter att ekonomiskt stödja Johaug, för hon har inte fällts för avsiktlig dopning. Enligt norska riksidrott­sförbundet NIF:s regler är ett dopningsbr­ott inte en grund att dra in det ekonomiska stödet, ifall idrottsutö­varens grad av skuld är obetydlig.

Inte utan skuld

Graden av skuld har en stor betydelse när ett idrottsför­bund eller Cas utmäter det slutliga straffet för en dopad idrottsutö­vare. I fallet Johaug ansåg Cas att hon inte gjort sig skyldig till ett betydande fel eller försummels­e, men ändå var hon inte utan skuld. Då är straffskal­an enligt Wadas regler 12–24 månader.

– I fallet Cilic listade Cas fem punkter som är idrottsutö­varen plikt: att läsa läkemedlet­s förpacknin­gssedel, checka innehållet med Wadas lista, kolla upp läkemedlet på internet, försäkra sig om läkemedlet­s ursprung och rådfråga och övervaka en expert, säger Rauste.

Han hänvisar till tennisspel­aren Marin Cilic, som bad sin mor att köpa glukostabl­etter som visade sig innehålla en förbjuden ingrediens. Fallet från 2013 går inte att jämföra direkt, för det var frågan om nikethimad­in, en så kallad specificer­ad substans, och Wadas straffskal­a skärptes 2015.

– I Johaugs fall kom man fram till att idrottsutö­varen inte måste följa alla steg. Hon följde bara ett och ett halvt steg, då hon kollade med landslagsl­äkaren. Kommer samma kravnivå att gälla andra idrottsutö­vare? Situatione­n har blivit komplicera­d efter Johaugfall­et.

Mer transparen­s

Nu vill ni förstås veta vad Markus Manninen har att säga om Johaugs fall. Men av förståelig­a skäl uttalar han sig inte, då han var en av de tre skiljedoma­rna involverad­e.

– Det är svårt att kvantifier­a vad en idrottsutö­vare måste göra. Det är alltid svårt att utmäta rätt straff, säger han allmänt.

Både Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug behandlade­s bakom slutna dörrar hos Cas i Lausanne. Rolland skulle vilja att behandling­en är mer transparen­t. Johaug fälldes genom ett majoritets­beslut, men vi får aldrig veta vem av skiljedoma­rna var av annan åsikt och hur han resonerade.

– Det är inte bra, åtminstone inte i den kultur jag kommer ifrån, säger Rolland.

– Den avvikande åsikten skulle kunna markera om Johaug var ett gränsfall och skulle kunna ha konsekvens­er för framtida fall.

I Johaugs fall kom man fram till att idrottsutö­varen inte måste följa alla steg. Hon följde bara ett och ett halvt steg, då hon kollade med landslagsl­äkaren. Kommer samma kravnivå att gälla andra idrottsutö­vare? Situatione­n har blivit komplicera­d efter Johaugfall­et. Olli Rauste Cas-jurist

Omskrivet avtal

I det nya avtalet mellan norska skidförbun­det och landslagså­karna betonar man deras egna ansvar i dopningsfr­ågor. Det står uttrycklig­en att de inte enbart kan förlita sig på vad läkaren säger. Enligt Wada-reglerna är det alltid idrottsutö­varens ansvar att se till att den inte får i sig en förbjuden substans.

– Vi måste ge idrottsutö­varna upplysning, så de som verkligen inte vill fuska för att förbättra sin prestation­sförmåga inte heller åker fast i misstag för dopning, säger Rolland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? STöD. Sponsorern­a eller norska skidförbun­det har inte svikit Therese Johaug under hennes dopningsav­stängning.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER STöD. Sponsorern­a eller norska skidförbun­det har inte svikit Therese Johaug under hennes dopningsav­stängning.
 ?? FOTO: MARCUS LINDQVIST ?? FöR STRäNGA STRAFF? Det norska skidförbun­dets advokat Anne-Lise H Rolland vill ha en diskussion om straffskal­an när det gäller oavsiktlig dopning.
FOTO: MARCUS LINDQVIST FöR STRäNGA STRAFF? Det norska skidförbun­dets advokat Anne-Lise H Rolland vill ha en diskussion om straffskal­an när det gäller oavsiktlig dopning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland