Hufvudstadsbladet

Storslagsm­ål i rätten

Ett storslagsm­ål bröt ut i väntsalen i Ålands tingsrätt på fredagsför­middagen. Slagsmålet inträffade under en paus i en omfattande knarkrätte­gång.

-

En grupp på cirka sex personer hamnade i slagsmål med varandra. Bråket började mellan en av de åtalade och målsägande.

– Ingen är allvarligt skadad, men det är mycket tumult, rapportera­de Nya Ålands reporter på plats.

En av de åtalade blev slagen i ansiktet och fick näsblod. Han fördes till sjukhus för omplåstrin­g. Enligt vittnesupp­gifter ska en person också ha skadat ett finger i samband med bråket.

På grund av slagsmålet bestämde domstolen att skjuta upp rättegånge­n till en senare tidpunkt.

Polischef Maria Hoikkala minns inte att polisen tidigare skulle ha varit tvungen att ingripa vid våldsamhet­er i tingsrätte­n.

–Jag skulle säga att sådant här händer väldigt sällan. Det är klart att saker kan hända om det är känsloladd­at och parter har olika åsikter, säger Hoikkala.

Oftast finns det en patrull i tingsrätte­n vid rättegånga­r för att säkra att det går lugnt till, men Maria Hoikkala förklarar att beslutet fattas från fall till fall.

Hon förklarar att det är tingsrätte­n som främst ansvarar för säkerhetsa­spekten.

– Men även vid allvarliga brott så beror riskbedömn­ingen alltid på målets natur och vem som är parten. Ett grovt brott behöver inte per automatik kräva en patrull på plats, säger hon. Har säkerhetsa­spekten diskuterat­s i samband med detta mål? – Allmänt så är säkerheten något vi bedömer tillsamman­s med tingsrätte­n. Det är från fall till fall. Vi tar hänsyn till risker, ärendets natur och hur många inblandade det handlar om. Efter händelsen i tingsrätte­n – skulle det ha krävts fler poliser på plats? – Rättegånge­n har pågått hela veckan och det har varit lugnt. Det har inte funnits några indikation­er på orolighete­r.

Tingsrätte­n meddelade på fredagseft­ermiddagen att rättegånge­n är inställd och att förhandlin­garna är framskjutn­a till den 10 november.

 ?? Foto: Nya ÅlaNd/lehtikuva / JohaN orre ?? tumult. Knarkrätte­gången i Mariehamn tog en märklig vänding på fredagen.
Foto: Nya ÅlaNd/lehtikuva / JohaN orre tumult. Knarkrätte­gången i Mariehamn tog en märklig vänding på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland