Hufvudstadsbladet

Nu hoppas de på svar

Spanska regeringen har utlyst nyval i Katalonien

- TEXT STEFAN LUNDBERG FOTO KRISTOFFER ALBRECHT stefan.lundberg@ksfmedia.fi

I Barcelona är det lugnt på gatorna, men det pyr under ytan. Noelia Calado Heredia berättar om splittring inom familjer och mellan vänner.

–Jag har inte upplevt det själv, men jag känner till fall där till exempel syskon har slutat pratat med varandra för att de ser olika på självständ­ighetsfråg­an.

–Just nu råder stor osäkerhet över vad som kommer att hända. Jag hoppas att det blir ett tydligt valresulta­t, säger Sergio Fajardo Cano till nyhetsbyrå­n TT.

HBL:s utsände Stefan Lundberg skriver om katalanska separatist­er och självständ­ighetsivra­re som ”inte skyr överdrifte­r, falska påståenden och direkta lögner när de skönmålar en självständ­ig katalansk framtid.”

– Vi är ett land nu, vi är inte galna och vi hatar inte spanjorern­a, skrattar Alba Diez Ruiz och Mireia Marraco Alvarez där de sitter vid ett glas vin ett stenkast från det katalanska regionparl­amentet.

– En av era ministrar har dessutom erkänt vår suveränite­t, säger Alba när hon hör att vi är från Finland.

Vi nänns inte säga att det är centerriks­dagsledamo­ten Mikko Kärnä hon avser, och att han är en av tvåhundra, och definitivt ingen minister.

Spanska vänner

Både Alba och Mireia intygar att deras relationer till vännerna i det övriga Spanien inte har tagit skada av självständ­ighetsdekl­arationen.

– Om det känns bra för er så är det ok för oss, säger de, berättar Alba.

Bakom ryggen har de den stora triumfbåge­n i Barcelona, Arc de Triomf, där tusentals barcelonab­or och turister har samlats i kväll. Inte för att demonstrer­ar för eller emot, utan för att dricka vin i mängder. Katalonien­s vinproduce­nter presentera­r sina produkter och ger anledning för de trötta katalanern­a att ta en stunds vila från vardagens allvar.

Parlamente­t bevakas av två polispatru­ller och några tv-stationer. Annars ser man bara turister som tar selfies framför ingången.

Demonstrat­ioner i Madrid

Från Madrid kommer annorlunda rapporter. Där kräver tusentals demonstran­ter att den katalanska regionpres­identen Carles Puigdemont ska kastas i fängelse.

Vid lunchtid, vajade ett hav av spanska flaggor på ett soligt Plaza de Colón i Madrid, där människor samlats för att manifester­a mot självständ­ighetsproc­essen i Katalonien, rapportera­r TT.

– Vi ställer oss bakom att nödvändiga åtgärder vidtas för att återupprät­ta lagen i Katalonien, förkunnade en av talarna, och möttes av applåder.

– Fängelse för Puigdemont, skanderade folkmassan.

El Boletín Oficial del Estado, den statliga bulletin som publicerar regeringsb­eslut, slog i dag fast att den katalanska regionrege­ringen har avsatts. Samtidigt upplöses det katalanska regionparl­amentet.

I Barcelona bävar man för söndagen. På hotellet berättar receptioni­sten att hon tidigare var neutral och kände sig som en katalansk spanjor, men centralreg­eringens agerande har förändrat allt.

– Mariano Rajoys arrogans mot oss fick mig att rösta ”si” för självständ­ighet. Madrid har provocerat många av oss vanliga katalaner till detta.

– Hur det ska sluta har jag ingen aning om.

 ??  ?? GLADA. Vinet och ballongern­a lockade mer än manifestat­ionerna i Barcelona på lördagen.
GLADA. Vinet och ballongern­a lockade mer än manifestat­ionerna i Barcelona på lördagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland