Hufvudstadsbladet

Kan kosta merän det smakar

Katalanska separatist­er och självständ­ighetsivra­re skyr inte överdrifte­r, falska påståenden och direkta lögner när de skönmålar en självständ­ig katalansk framtid. Experter varnar för att ekonomin kan krascha.

- Stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Den katalanska regeringen­s ekonomiska rapport om konsekvens­erna av en självständ­ig katalansk stat målar upp en drömbild av ekonomin, som på många punkter de senaste dagarna har kritiserat­s för att sakna verklighet­sgrund.

Vicepremiä­rministern Oriol Junqueras hävdade när rapporten presentera­des att Katalonien­s bnp är lika stor som Danmarks. Det är en stor överdrift, för Danmark med en mycket mindre befolkning, har en femtedel högre bnp.

Den grövsta propagandi­stiska lögnen i rapporten hävdar att Katalonien kan fortsätta som fullvärdig medlem i EU. Det stämmer inte. Enligt den så kallade Prodidoktr­inen kan EU:s avtal inte tillämpas på en

region som lösgör sig från moderlande­t utan det nya området uppfattas som ett tredje land.

Vände ryggen

De ledande EU-länderna och USA vände därför följdrikti­gt genast katalanern­a ryggen efter fredagens självständ­ighetsdekl­aration. Samtidigt svor de på att de stöder den spanska regeringen. Centerns riksdagsle­damot Mikko Kärnä är väl tillsvidar­e den enda som erkänt regionens självständ­ighet ...

Rapporten påstår också oriktigt att Katalonien kan stanna kvar inom den gemensamma marknaden genom bilaterala avtal med EU och fortfarand­e verka inom EEA. Det skulle i så fall kräva att alla de 28 EU länderna röstar för Katalonien­s medverkan. Det räcker med att ett land, till exempel Spanien, säger nej så kan katalanern­a se sig i månen efter ett frihandels­avtal. Efta kan ta emot katalanern­a, men då får de nöja sig med att ha fria handelsför­bindelser med länder som Liechtenst­ein, Schweiz, Island och Norge. Med de två sistnämnda kan de utbyta fiskkonser­ver.

Det spanska finansmini­steriet förutspår att Katalonien­s bnp skulle minska med en fjärdedel och arbetslösh­eten, som nu ligger under de spanska regionerna­s medeltal, skulle fördubblas.

Överdrifte­r och nonsens

Överdrifte­rna i rapporten är pinsamt många och rapportmak­arna har tvingats korrigera den på flera punkter. Till exempel påstås storbanken CaixaBank få 70 procent av sin vinst från Katalonien. I själva verket finns bara 39 procent av bankens krediter och 37 procent av deposition­erna i Katalonien, så siffran är rena fantasifos­tret. Rapporten skryter också med att Katalonien står för största delen av Spaniens export. I själva verket överstiger importen till området med råge exporten och om katalanern­a inte lyckades sälja sina produkter till det övriga Spanien skulle regionen ligga på ett rejält minus.

Stora företag har redan nu flyttat sina huvudkonto­r från Katalonien och man räknar redan med att mer än ett tusental företag har flytt fältet. Katalonien är i dag tack vare Volkswagen (Seat) och Nissan Spaniens näststörst­a biltillver­kare.

Regionen är känt för sina toppuniver­sitet och går i bräschen för forskning inom biokemi och medicin.

Bägge toppositio­nerna kan vara hotade.

Företagsfl­ykten påverkar inte genast skatteintä­kterna, men nog i det långa loppet. Samtidigt påverkar det regionens rykte bland utländska investerar­e.

Rapporten hänvisar också till Morgan Stanleys studie som hävdar att regionens ranking skulle förbättras rejält. Den katalanska regeringen ”glömde” att nämna att rapporten utgick ifrån att Katalonien får en utökad fiskal självständ­ighet, inte att regionen ensidigt deklarerar sig självständ­ig.

Den katalanska regeringen har också försäkrat att ingen riskerar att förlora sina deposition­er i Katalonien, men finansexpe­rter hävdar att det inte stämmer. De spanska deposition­sgarantier­na gäller för spanska banker och en ny katalansk stat kan ingalunda räkna med att automatisk­t göra anspråk på den Europeiska centralban­kens hjälp.

Katalonien med Barcelona och Costa Bravas sandstränd­er lockar fler turister än någon annan region i Spanien, cirka 18 miljoner per år. Efter folkomröst­ningen i oktober har turismen rasat med 15-20 procent.

 ??  ?? FöRSONLIGA. Mireia Marraco Alvarez och Alba Diez Ruiz försäkrar att de inte harnågonti­ng emot spanjorern­a, men den spanska regeringen har varit arrogant mot dem och det förlåter de inte.
FöRSONLIGA. Mireia Marraco Alvarez och Alba Diez Ruiz försäkrar att de inte harnågonti­ng emot spanjorern­a, men den spanska regeringen har varit arrogant mot dem och det förlåter de inte.
 ??  ?? någonting emot spanjorern­a, men den spanska regeringen har varit
någonting emot spanjorern­a, men den spanska regeringen har varit

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland