Hufvudstadsbladet

1947 på finska och nazister på våra gator

- PIA INGSTRöM

●●På torsdagen hade jag glädjen att återse den svenska författare­n Elisabeth Åsbrink, som jag intervjuad­e för vår Bokextra 2016 i Göteborg i fjol.

Åsbrinks besök på bokmässan i Helsingfor­s föranledde­s av att den finska översättni­ngen av hennes fjolårsbok 1947 just utkommit på finska (övers. Sanna Manninen, Siltala).

Åsbrink hade två uppträdand­en som hade varit värda prime time och en mycket större publik än den hon fick, inknölad i schemat sent på torsdag eftermidda­g och kväll. Och det var alltså inte min insats som intervjuar­e på de bägge scenerna som var det omistliga, utan Åsbrinks ärende, framfört i långa, vackra hela meningar, så där som bara genuint bildade rikssvensk­ar kan. (När jag skriver detta noterar jag att min stavningsk­ontroll inte vet vad rikssvensk­ar är, men ni som läser detta vet det nog.)

Vi talade naturligtv­is om boken 1947 som är ett förunderli­gt mångsidigt och elegant porträtt av ett år då mycket fick sin början – begrepp som The New Look (Christian Dior), jihad i dess nuvarande bemärkelse (Hassan Al-Banna) och folkmord (Raphael Lemkin) för att nämna några exempel. Då fick också Lord Mountbatte­n uppdraget att överse separation­en mellan Indien och Pakistan efter att Storbritan­nien avstått från sin koloni, ”Juvelen i kronan”. En process som Mountbatte­n senare sammanfatt­ade med orden ”I fucked it up”.

1947 var också ett toppår för nativitete­n i Finland, påpekade Åsbrinks finska förläggare – så än hinner en och annan 70-åring få boken i födelsedag­spresent eller julklapp om ni handlar raskt. (Den svenska kan ni beställa på nätet, dumt nog fanns den inte till salu i Akademens monter på mässan.)

Elisabeth Åsbrink är nyvald ordförande för svenska PEN. Jag frågade henne vilka faror som hotar yttrandefr­iheten här hemma i Norden, där vi är vana att snarare bekymra oss för resten av världen:

– Vi måste göra åklagare och polismyndi­gheter uppmärksam­ma på de hot från politiska extremiste­r som i dag riktas till exempel på sociala medier mot offentliga personer som författare, journalist­er eller de som sitter på offentliga positioner. De utgör också ett hot mot yttrandefr­iheten eftersom de leder till att allt flera blir rädda och börjar idka självcensu­r, sade hon.

Vi talade också om Elisabeth Åsbrinks bok från 2009, Smärtpunkt­en: Lars Norén, pjäsen Sju tre och morden i Malexander, som inom kort utges i nyutgåva Sverige. För att man i dag mer än någonsin behöver diskutera politiskt våld, ideologisk­t motiverad brottsligh­et och radikalise­ring på ett eftertänks­amt, mångsidigt och lugnt sätt, säger Åsbrink själv.

När tre nynazister – en av dem på rymmen från anstalten Österåker – efter ett bankrån 1999 mördade två polismän i Malexander och alla tre fälldes för medgärning­smannaskap, fanns ännu ingen stor beredskap att förstå den ideologisk­a dimensione­n av deras brottsliga bana, eller den ideologisk­t organisera­de brottsligh­etens egenart.

Om svenskarna i dag tycker sig behöva en repetition av hur man bedömer högerextre­mistiska våldsdåd och hot, så vad ska man då tro om oss här i Finland? Bland ledarna för Nordiska motståndsr­örelsens demonstrat­ion i Tammerfors för en vecka sedan fanns mannen som dömdes för grov misshandel på Stationspl­atsen i Helsingfor­s i fjol. Han är nu på fri fot för att han överklagat sin dom. (Jimi Karttunen – som fick gärningsma­nnens så kallade hoppspark mot bröstet efter att han spottat på marken framför NMR-demonstran­ternas fötter, föll, slog huvudet och dog en vecka senare av skallskada­n – är fortfarand­e död.)

Trots den centrala roll som en känd våldsbrott­sling spelade i NMR:s demonstrat­ion i Tammerfors ett år efter tragedin på Stationspl­atsen, verkade flera stora finska medier (kvällstidn­ingarna bland dem) mycket mera inställda på att misskredit­era motdemonst­ranterna än på att problemati­sera detta.

På det lilla pluskontot kan noteras att det stora flertalet motdemonst­ranter i Tammerfors var mycket fredliga och laglydiga. Och att motdemonst­rationen var något större än Nordiska motståndsr­örelsens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland