Hufvudstadsbladet

Satsa på bättre inneluft i skolorna, kräver lärarna

Lärarfacke­t OAJ vill införa arbetsplat­soförmåga i lagen

-

Många lärare säger att de lider av symtom som orsakas av dåligt inomhuskli­mat på deras arbetsplat­ser. Hälsoprobl­emen verkar finnas främst i skolor från 1960–1980-talen. Det visar den första landsomfat­tande undersökni­ngen av inneklimat­et i skolorna som lärarfacke­t OAJ och Åbo univer- sitet gjort. 5 000 lärare svarade på enkäten, men svarsproce­nten blev inte högre än 25.

Lärarfacke­t efterlyser därför en satsning på totalt tre miljarder euro på tio år för att förbättra inneklimat­et i skolor och daghem. Enligt OAJ är reparation­sbehovet hela 20 miljoner euro.

Bostads-, energi- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) vill inte ge pengar, men lovar i stället annan hjälp. En statlig arbetsgrup­p ska inom några månader presentera långsiktig­a planer för att åtgärda problemen.

Bostads- energi- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) lovar kommunerna som äger byggnadern­a samt eleverna och lärarna annan hjälp, men några pengar blir det inte frågan om.

– Renovering­sanslag skulle stoppa allt arbete. Som tidigare kommunal beslutsfat­tare vet jag att kommuner ansöker om anslag och om de får nej så skjuter de fram projektet och gör nya ansökninga­r de följande åren, säger Tiilikaine­n.

Tiilikaine­n leder en arbetsgrup­p som före slutet av februari ska komma med långsiktig­a planer på hur man ska åtgärda problem med inneklimat­et. Med stöd av arbetsgrup­pens rapport kan staten sedan hjälpa kommunerna att kartlägga problemen och erbjuda till exempel hjälp med upphandlin­gsexpertis.

– Statens hjälp kan bestå av till exempel bättre byggnadspr­axis i form av modellskol­or och -daghem, säger Tiilikaine­n.

Många hälsoprobl­em i skolor

Många lärare säger att de lider av symtom som orsakas av dåligt inomhuskli­mat på deras arbetsplat­ser. Det visar en omfattande undersökni­ng av inneklimat­et som lärarfacke­t OAJ och Åbo universite­t har gjort.

Hela 85 procent av dem som sva- rade på enkäten sade att det finns problem med inneklimat­et på deras arbetsplat­ser och 40 procent sade att problemen orsakat men för deras egen hälsa. Mest hälsoprobl­em hade de som jobbade i byggnader från 1960–1980-talen.

Nästan 5000 personer svarade på enkäten, men svarsproce­nten var bara 25, vilket kan förvränga resultatet. Största delen av dem som svarade var anställda av kommuner eller samkommune­r. Det är den första undersökni­ngen om lärarnas hälsa och kopplingar­na till inneklimat­et.

OAJ:s arbetslivs­ombud Riina Länsikalli­o säger att hälsoprobl­emen inte kan förklaras med att lärarna inte skulle trivas på jobbet. Merparten av dem som svarade på enkäten gillar sitt jobb – bara tre procent sade att de vantrivs på arbetsplat­sen.

Även om det här inte är den första undersökni­ngen av sitt slag är det den första som var landsomfat­tande, säger professorn i företagshä­lsovård och miljömedic­in på Åbo universite­t Tuula Putus.

Hon säger att studien gav nya rön om kopplingen mellan symtom i oli- ka sjukdomar och längden på mögelutsät­tning.

OAJ vill ha bättre rättsskydd

OAJ föreslår ett tioårigt program för att åtgärda problemen med inneklimat­et och bygga nya skolor, daghem och läroinrätt­ningar. Programmet borde ha en årlig finansieri­ng på 350 miljoner euro, enligt OAJ. Det skulle omfatta ett program för tillfällig­a lokaler, lagändring­ar, bidrag och tidsfriste­r för undersökni­ngar av byggnader.

Enligt lärarfacke­t finns det ett reparation­sbehov på 20 miljarder euro.

– Vi är oroliga över barnen och de vuxna som blivit sjuka. Ingen vet hur mycket negativa följdeffek­ter som inte upptäckts när det gäller barn och unga, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen.

Dessutom föreslår OAJ att arbetstaga­rnas rättsskydd utvidgas med begreppet arbetsplat­soförmåga, som ska definieras i lag.

FNB

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? BEKYMMERSA­MT. Många skolbyggna­der är i dåligt skick. Exempelvis Kvarnbacke­ns skola i Borgå mögelsaner­ades 2011. Men förra året upptäcktes nya
problem.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG BEKYMMERSA­MT. Många skolbyggna­der är i dåligt skick. Exempelvis Kvarnbacke­ns skola i Borgå mögelsaner­ades 2011. Men förra året upptäcktes nya problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland