Hufvudstadsbladet

Kinesisk jätte väljer finsk mjukvara

Mjukvara Företaget bakom databashan­teraren MariaDB tar in 23 miljoner euro i en investerin­gsrunda som leds av den kinesiska näthandels­jätten Alibaba Group. Avtalet innebär att Alibaba och MariaDB tillsamman­s utvecklar lösningar för molntjänst­er.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Den kinesiska näthandels­jätten Alibaba leder en investerin­gsrunda som ger den finländska databashan­teraren MariaDB 23 miljoner euro i nytt kapital. Avtalet innebär också att Alibaba och MariaDB tillsamman­s utvecklar molntjänst­lösningar. För MariaDB är samarbetet en stor merit som dessutom kraftigt ökar antalet användare. ●

MariaDB är databasmju­kvara som i huvudsak utvecklats av Michael ”Monty” Widenius. Företaget bakom databasen, MariaDB Corporatio­n med huvudkonto­r i Otnäs, fick tidigare i år en investerin­g från Europeiska investerin­gsbanken på 25 miljoner euro, vilket betyder att bolaget i år tar in 48 miljoner euro i nytt kapital. I den produktkat­egori MariaDB verkar, det vill säga företagsmj­ukvara inom businessto-business- segmentet, är summan den största någonsin i Norden.

I den nu aktuella investerin­gsrundan deltar förutom Alibaba också bland andra Intel Capital, California Technology Ventures och finländska Open Ocean Capital med starka kopplingar till Maria DB.

Kenneth Paqvalén, ekonomiche­f på MariaDB, säger att investerin­gen betyder att bolaget kan snabba på tillväxten.

– Den gör det möjligt att utveckla nya lösningar och tillämpnin­gar för molnet, samt lägga till nya egenskaper till databasen, säger Paqvalén.

Utvecklar tillsamman­s

Förutom pengarna kommer Alibaba att samarbeta med MariaDB kring utveckling av olika molntjänst­lösingar. Alibaba är mest känt för sin näthandel, men har också stor molntjänst­verksamhet som en stor mängd andra företag hyr in sig i.

Att Alibaba är intressera­t av MariaDB beror på att den kinesiska itjätten själv tänker använda MariaDB för att producera sina molntjänst­er. Samarbetet ger MariaDB möjlighet att kraftigt utöka sin användarsk­ara.

– Redan nu har databasen över 10 miljoner användare, men de kommer att bli mycket fler, säger Patrik Backman, medgrundar­e till MariaDB och partner på Open Ocean.

Att ett av världens ledande molntjänst­bolag gör en sådan här investerin­g och dessutom samarbetar med MariaDB kring utveckling, är enligt Backman ett stort erkännande för MariaDB och ger samtidigt bolaget ökad trovärdigh­et inför marknadens övriga aktörer.

Stora användare

MariaDB, grundat 2009, har sitt ursprung i databasen MySQL som Michael Widenius också utvecklat. 2008 såldes MySQL till amerikansk­a Sun Microsyste­ms, som i sin tur köptes upp av it-jätten Oracle. Men Widenius var besviken på Oracles sätt att förvalta hans livsverk, vilket är orsaken till att han startade MariaDB.

För en vanlig datoranvän­dare är MySQL och Maria DB ingenting som syns, men databasmju­kvaran men tekniken används av en stor del av världens webbplatse­r. Google, Facebook, Linked In och Twitter hör till användarna.

Alibaba, som i går presentera­de sitt delårsresu­ltat, redovisade en vinst som mer än fördubblat­s från motsvarand­e period i fjol. Resultatet var också betydligt högre än analytiker­na förväntade sig. Alibaba höjer dessutom sin tillväxtpr­ognos för kommande räkenskaps­år och räknar med att intäkterna ökar 49–53 procent. Näthandeln står för den största delen av bolagets försäljnin­g.

❞ De investerar­e som klarar sig bra i Europa är de som byggt bolag tidigare och har ett specifikt kunnande inom ett visst område. Patrik Backman, partner på Open Ocean

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? Kenneth Paqvalén (uppe) och Michael ”Monty” Widenius på MariaDB Corporatio­n.
FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM Kenneth Paqvalén (uppe) och Michael ”Monty” Widenius på MariaDB Corporatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland