Hufvudstadsbladet

Sextrakass­erier kan fälla brittiska regeringen

Storbritan­nien Anklagelse­r om sexuella trakasseri­er har skapat panik i Westminste­r. En lista på 36 konservati­va parlamenta­riker som beskylls för övergrepp har läckt ut. Brittiska journalist­er undrar nu om skandalen kommer att fälla regeringen. Försvarsmi­n

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@hbl.fi

Både kvinnliga och manliga anställda i Westminste­r uppges ha utsatts för trakasseri­er i åratal.

De konservati­va parlamenta­rikerna är nu rädda för att skandalen kan fälla regeringen. Försvarsmi­nistern har redan avgått. ●

LONDON Tafsande på fester, påtvingade aborter, snuskiga kommentare­r och betalninga­r för att offren ska hålla tyst. Både kvinnliga och manliga anställda i Westminste­r uppges ha utsatts för trakasseri­er i åratal. Efter Weinsteins­kandalen börjar anklagelse­rna läcka ut.

Anställda i Westminste­r har delat sina erfarenhet­er av sexuella trakasseri­er i en hemlig Whatsappgr­upp. Gruppen har också lagt ihop en lista på 36 konservati­va parlamenta­riker som anklagas för övergrepp, sexuella trakasseri­er eller affärer med anställda.

I söndags lades listan ut på nätet av bloggaren Guido Fawkes. Namnen är censurerad­e, men vilka politiker det är frågan om anses vara en öppen hemlighet inom den brittiska presskåren.

Enligt den politiska journalist­en Robert Peston är många konservati­va parlamenta­riker nu rädda för att skandalen kan fälla regeringen.

The Sunday Times skrev om ministrarn­a som utpekats som ”serietraka­sserare” och lyfte upp en incident där försvarsmi­nister Michael Fallon anklagas för att ha lagt sin hand på journalist­en Julia HartleyBre­wers lår under en middag och utbrustit ”gud, jag älskar hennes pattar”.

Hartley-Brewer, en känd tyckare på högerkante­n, har sagt att hon inte anser att det var frågan om trakasseri­er. Hon har beskrivit händelsen år 2002 som ”smått roande”.

– Jag var inget offer och jag vill inte delta i det som nu blivit en häxjakt i Westminste­r, skriver Julia HartleyBre­wer i ett uttalande.

I onsdags valde Fallon att lämna in sitt avskedsbre­v. I det skriver han att han tidigare har uppträtt på ett sätt som inte har nått upp till de höga krav som kan förväntas av någon som represente­rar den brittiska militären.

Labourparl­amentarike­rn Tulip Siddiq har sagt att trakasseri­erna är ett ”allvarligt problem” i Westminste­r.

– Det är inte frågan om rykten eller paniksprid­ning längre. Jag har fått höra förstahand­sberättels­er av personer som blivit utsatta för övergrepp eller har trakassera­ts, säger Siddiq i en intervju i BBC.

Enligt henne kan det vara frågan om hundratals fall.

Under helgen avslöjade Mail on Sunday att den konservati­va parlamenta­rikern Mark Garnier bett en assistent köpa sexleksake­r. Anklagelse­rna är under utredning.

Den före detta arbets- och pensionsmi­nistern Stephen Crabb har också anklagats för trakasseri­er. I the Sunday Telegraph erkänner han att han skickat ”ganska otroliga” textmeddel­anden till en nittonårin­g som ansökt om ett jobb på hans Westminste­rkontor.

Textmeddel­andena är enligt den 44-åriga Crabb, en framståend­e kristen politiker som varit gift i tjugo år, ”motsvarigh­eten till otrohet”. Det är inte första gången Stephen Crabb anklagats för att ha skickat explicita sms.

Panikstämn­ing

Övergrepps­anklagelse­rna sägs ha skapat panik i Westminste­r. Den konservati­va regeringen har bara en majoritet på 13 i parlamente­t genom ett samarbete med nordirländ­ska DUP. Om parlamenta­riker tvingas avgå på grund av skandalen försvagas partiet ytterligar­e.

Premiärmin­ister Theresa May uppges vara beredd att sparka ministrar som gjort sig skyldiga till trakasseri­er eller övergrepp. Men många brittiska journalist­er undrar varför hon inte tacklat problemen tidigare. Hon måste ju ha känt till anklagelse­rna, som nu också riktats mot hennes närmaste rådgivare Damian Green.

Enligt the Sunday Times är Downing Street oroligt över att regeringen skulle destabilis­eras om någon av ministrarn­a som utpekats tvingas avgå.

Hittills har både Labour och de konservati­va valt att närma sig skandalen försiktigt. Också Labour skakas av trakasseri­anklagelse­r. En av partiets aktivister har avslöjat att hon våldtogs av en annan partimedle­m då hon var 19 och ombads att hålla tyst av sina chefer. Också de anklagelse­rna är under utredning.

 ??  ??
 ?? RAIN
FOTO: EPA/NEIL HALL
FOTO: EPA/ANDY ?? MICHAEL FALLON
RAIN FOTO: EPA/NEIL HALL FOTO: EPA/ANDY MICHAEL FALLON
 ?? PARLAMENTE­T
NIEL LEAL-OLIVAS
FOTO: LEHTIKUVA/DA- ??
PARLAMENTE­T NIEL LEAL-OLIVAS FOTO: LEHTIKUVA/DA-
 ?? FOTO: BRITTISKA ??
FOTO: BRITTISKA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? MARK GARNIER
FOTO: LEHTIKUVA MARK GARNIER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland