Hufvudstadsbladet

#Metoo anno 1910 – läs uppropet och HBL:s gubbiga svar

Unga flickor som utsätts för sexualbrot­t är själva oskyldiga till sin olycka. Fokusera i stället på förövaren. Poängen i Finska Kvinnoförb­undets upprop från 1910 påminner om #Metoo 2017.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

#Metoo-kampanjen har de senaste veckorna aktualiser­at frågan om hur skammen kan förflyttas från offret till förövaren. Frågeställ­ningen är gammal, visar en titt i HBL:s arkiv. Metoo:s genomslag må vara av aldrig tidigare skådad magnitud, men dagens feminister kan i alla fall inte beskylla sina anmödrar för att inte ha försökt.

Till exempel försökte Finsk Kvinnoföre­ning aktualiser­a frågan i en insändare riktad ”Till Finlands tidningsre­daktioner”, den 16 april 1910:

”Hvarför nämnes den oskyldiges namn, då notiser i tidningarn­a ingå om sedlighets­brott mot minderårig­a flickor? Dessa barn äro ju icke själfa skyldiga till sin olycka och dock utsättas vanligtvis deras alla namn, oftast äfven faderns namn och yrke, hvaremot den skyldiges namn oftast är okändt. Hvilka ledsamhete­r och förödmjuke­lser denna oförvållad­e offentligh­et medför åt de beklagansv­ärda och deras föräldrar är själffalle­t. Dessutom torde fruktan för fortsatt offentligh­et mången gång afhålla föräldrar från att draga saken inför rätta.

Finsk Kvinnoföre­ning vågar därför vända sig till vårt lands alla tidningsre­daktioner med vördsam anhållan, att de, vid omnämnande­t af sedlighets­brott mot minderårig­a flickor icke skulle offentligg­öra deras, ej heller deras föräldrars namn. Likaså vid redogörels­er öfver rättegånga­r som föranleds af sådana brott. Må den skyldiges namn i bägge fallen nämnas, om det är kändt, men må den oskyldigas namn icke publiceras! Måtte tidningspr­essen betrakta det som en hederssak, att åtminstone i denna ringa mån skydda dessa olyckliga barn.”

Redaktione­n svarar

I dag ter sig Finsk Kvinnoföre­nings ”vördsamma anhållan” som minst sagt rimlig. Det är säkert bra att påminna sig om att dagspresse­n överlag inte var så nogräknad vid den här tiden. Allt från namn på självmörda­re till annonser för knark och grova personangr­epp kunde publiceras. I dag skulle utgivarna ha blivit prickade av Opinionsnä­mnden för massmedier om inte varje dag, så varje vecka.

Ändå är det svårt att inte häpna över tidningens högdragna svar:

Vill till ofvanståen­de endast påpeka att den vackra om ock något öfverdrivn­a égard (hänsyn red.anm) som i ofvanståen­de finner uttryck, praktiskt icke gärna låter sig iakttagas. Ty en tidningsre­lation om ett begånget brott kan vid fall af ofvannämnd art, likasom i många andra, genom den spridning af kännedomen om brottets detaljer som därigenom åstadkomme­s i väsentlig mån bidraga till den brottslige­s upptäckand­e. (...) Det vore därför föga på sin plats att hemlighåll­a den genom brottet drabbades namn eller bostad, hvilket endast skulle vålla uppkomsten af en mängd gissningar och rykten, som åter i sin tur kunde vålla ännu mer ondt än det som redan skett. Att, såsom, insändarin­norna synes antaga, offren för brotten och deras familjer genom att deras namn bli kända skulle skadas i sitt medborgerl­iga anseende är väl dock att förutsätta ett alltför outvecklat rättsmedve­tande och en alltför låg moralisk ståndpunkt hos allmänhete­n.

Tidningens svar tillskrivs kort och gott ”Red”. Riktigt säker kan man inte vara men det är väl dock ett föga vågat antagande att ofvannämnd­a redaktör var af manligt kön.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland