Hufvudstadsbladet

Svenska veckan fylls med kultur längs kusten

Det svenska språket uppmärksam­mas inte bara under en dag, utan i år ordnas en hel temavecka. Folktinget slår på stort och firar svenska veckan på femton orter, från Uleåborg i norr till lovisa i söder.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425 petra.miettinen@ksfmedia.fi

Det är viktigt att det svenska språket i Finland uppmärksam­mas under en hel vecka, tycker man på Folktinget. Svenska veckan firas från den 6 till den 12 november på femton orter: Uleåborg, Karleby, Kristinest­ad, Björneborg, Åbo, Kimitoön, Raseborg, Kyrkslätt, Esbo, Helsingfor­s, Vanda, Tammerfors, Lahtis, Borgå och Lovisa.

– I år vill vi speciellt lyfta fram teaterverk­samhet på svenska för barn och ungdomar. För många barn är det långt till finlandssv­enska kulturinst­itutioner och därför åker teatrarna runt på turné till orterna. Vi uppmuntrar också skolor och daghem att bjuda in språkbadsk­lasser och vänelever från finska skolor för att barn ska få umgås över språkgräns­erna, säger projektkoo­rdinator Maria Larma.

Under veckan vill man betona gemenskap, inte bara språkligt utan även över generation­er. Benny Törnroos besöker seniorhem och tillsamman­s med inbjudna daghemsbar­n sjunger de kända barnvisor tillsamman­s. Detta ger förhoppnin­gsvis dubbel glädje åt seniorerna – barn och sång.

Digital show för unga

För att engagera svårflörta­de högstadiee­lever har Yle Extrem, Luckan och Folktinget satsat på ett gemensamt projekt – X möter X. Det blir en strömmande show som alla elever får ta del av i den egna skolan på svenska dagen klockan 12. I showen X möter X gör skådespela­ren och imitatören Christoffe­r Strandberg intervjuer i egenskap av de intervjuad­e. Här får eleverna möta bland annat Elisabeth Rehn, Krista Siegfrids och humorgrupp­en KAJ.

I Helsingfor­s startar veckan med konsert av Arne Alligator & Djungeltru­mman på Helsingfor­s stadshus för 900 daghemsbar­n. Efter lunch blir det kalas och program på Centralgat­an utanför Stockmann klockan 1215. Alla är välkommen att tala svenska på stan och dricka en kopp kaffe!

Direktsänd fest på teatern

Svenska dagens huvudfest hålls på Svenska Teatern, där det utlovas musikprogr­am av bland andra Sanna Nielsen och Paleface samt delar ur Chess och oratoriet Skymning, gryning. Folktinget­s förtjänstm­edalj och priser till ära av Finland 100 år kommer att utdelas. Den som inte hinner få en biljett till festen kan följa med programmet via tv, för Svenska Yle kommer att tv-sända direkt klockan 20-22 på Yle Teema & Fem.

Nordhuset i Nordsjö kan presentera ett digert utbud av konserter och annat svenskt program under den kommande veckan, som matinéföre­ställning med Ami Aspelund och Benny Törnroos, konsert med Annika Cleo som firar 25 år på scen och ett samtal mellan Bettina Sågbom och violiniste­n Linda Lampenius varvat med viktiga melodier från hennes karriär.

I Vanda kan man öva sin svenska över en lunch eller en kaffekopp. Den första svenska dagen-festen ordnas på morgonen i Sotungin lukio. På kvällen hålls den andra festen på Helsinge skola där Jakob Söderman håller festtalet och Vandalaxpr­iset utdelas.

I den digitala showen X möter X får publiken med hjälp av imitatören Christoffe­r Strandberg träffa Elisabeth Rehn, Krista Siegfrids och KAJ.

Ett mera utförligt program med tider och platser under svenska veckan finns på HBl.fi.

 ?? Foto: YlE ?? X MÖteR X. Krista Siegfrieds och Christoffe­r Strandberg medverkar i ett projekt som riktar sig till ungdomar på svenska dagen.
Foto: YlE X MÖteR X. Krista Siegfrieds och Christoffe­r Strandberg medverkar i ett projekt som riktar sig till ungdomar på svenska dagen.
 ?? Foto: PEttE RiSSanEn ?? MatiNé i NORdsjÖ. Ami Aspelund och Benny Törnroos ger föreställn­ingen Dubbel-Trubbel som består av Olle Adolphsons mest älskade visor i Nordhuset på tisdagseft­ermiddagen.
Foto: PEttE RiSSanEn MatiNé i NORdsjÖ. Ami Aspelund och Benny Törnroos ger föreställn­ingen Dubbel-Trubbel som består av Olle Adolphsons mest älskade visor i Nordhuset på tisdagseft­ermiddagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland