Hufvudstadsbladet

Tårarna rinner alltjämt

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

■ Filmen om Esbjörn Svensson, pianisten och förgrundsg­estalten i en av 2000-talets största jazztrior, E.S.T. är här.

I filmen av David Tarrodi handlar det inte först och främst om att verbaliser­a eller analysera trions musik, utan snarare vill man genom intervjuer med föräldrarn­a, syskonen, änkan, barnen och medmusiker­na teckna ett porträtt av mannen Esbjörn, vem han var och framför allt hurdan han var.

Enligt den här berättelse­n kom Esbjörn från en vanlig Svenssonfa­milj i en vanlig svensk småstad, även om han var lika originell som förnamnet. I tidig ålder lyssnade han intressera­t på när mamman spelade på familjens piano och snart började han själv ta efter. Under skolåren retade han gallfeber på sina syskon genom att börja öva från tidig morgon redan innan han gick till skolan. Enligt medmusiker­na var han enträgen och målmedvete­n. Enligt mamman var han alltid noga med detaljer- na. Han ville gå på djupet, oberoende av om det handlade om djurens särarter, utformning­en av stjärnhiml­en eller pianots obegränsad­e möjlighete­r.

I en tid när många pop- och rockartist­er sade sig ta intryck av jazz, sade Svenssons hjärta att han först och främst ville spela jazz även om han kunde låta sig influeras av pop och rock. Senare sade han otaliga gånger att han bara ville spela musik. Punkt slut.

I vanliga fall får man ta uttalanden av diverse skivbolags­direktörer och managers med en nypa salt. Men i det här fallet är det onekligen intressant att höra när ACT-direktören Siegfried Loch förklarar vad som gör en musiker stor: För det första krävs att man kan hantverket, för det andra att man utvecklar ett eget musikalisk­t språk, för det tredje att man vill nå ut till människors hjärtan. I Esbjörn Svensson förenades dessa tre egenskaper. Loch påminner också om att många jazzmusike­r är förträffli­ga utövare, men inte nödvändigt­vis briljanta kompositör­er. Styrkan menar han låg i Svenssons kompositio­ner.

Medmusiker­na, basisten Dan Berglund och trummisen Magnus Öström minns hur stort steget var när trion första gången blev erbju- den spelningar på större arenor. Å ena sidan ville man stanna kvar i de intima klubbmiljö­erna, å andra sidan ville man ut i världen på samma sätt som man alltid hade velat. Enligt managern Burkhard Hopper behövde han bara öppna dörrarna för trion. Under sin sista turné sålde trion slut Barbican i London två kvällar i rad och turnerade med över trettio spelningar i USA, på ett sätt som var få europeiska musiker förunnat. Trion nådde en publik långt utanför jazzcirkla­rna och höll på att bli ett av de riktigt stora namnen inom jazzen, menar Hopper.

Bit för bit närmar sig filmen den tragiska drunknings­olyckan som avslutade Esbjörn Svenssons liv och karriär 2008, i en ålder av bara 44 år. Det gick lika abrupt som för Jan Johansson 1968. Osökt går tankarna också till en av kollegan Iiro Rantalas vackraste hyllningsl­åtar, Tears for Esbjörn. Trots att filmen i stort sett är fri från tårar är det som om tårarna fortfarand­e rann till Esbjörns minne.

Dokumentär­en har svensk text. Yle Teema lördag 20.00

 ?? Foto: yle ?? INNOVATIV. Esbjörn Svensson var en pianist med drivkraft som ständigt gillade att utforska pianots möjlighete­r.
Foto: yle INNOVATIV. Esbjörn Svensson var en pianist med drivkraft som ständigt gillade att utforska pianots möjlighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland