Hufvudstadsbladet

Varför polisskydd?

- ELINA SAGNE-OLLIKAINEN Helsingfor­s

För ett drygt år sedan förstod jag att Finland slagit in på en väg jag inte trodde var möjlig. Unga och medelålder­s män och kvinnor mår så dåligt att de utlokalise­rar sitt hat och sitt illamående på människor av annat ursprung än den så kallade rent ariska, nordiska. Gruppforma­tioner och hälsningar är kopierade från 1900-talets värsta upplevelse­r och sår.

Jag är för ung för att ha upplevt detta tidigare. Men jag har nog läst min samhällslä­ra och historia i skolan i slutet av 1990-talet. Jag vet att apartheide­n i Sydafrika upphörde först kring det år jag föddes. Jag läser nyheter och ser att människan fortfarand­e är kapabel till etniska rensningar.

Finland tycks glömma fort, världen tycks glömma fort. I HBL läser jag att Tammerfors står i tur efter Helsingfor­s. Dessa unga och medelålder­s män och kvinnor med vit-svart-

grön flagga får legitimt kränka de mänskliga rättighete­rna skyddade av det finska polisväsen­det. Detta är vanvett!

Jag kontaktade justitieom­budsmannen med en skrivelse i december 2016 om att jag känner mig hotad i mitt hemland då nazister får demonstrer­a under polisskydd och sprida hatretorik. Jag kunde inte undvika Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) demonstrat­ionståg förra självständ­ighetsdage­n eftersom det inte fanns någon informatio­n om att NMR kommer att marschera från Kajsaniemi via Fågelsånge­n till Tölö, en väg som jag använder.

Nu tänker jag att det var bra att just jag fick uppleva mötet med NMR-demonstran­terna. Jag inser att jag var i ett chocktills­tånd efter händelsen i vintras och att jag måste berätta för omvärlden vad som pågår. Med mina egna ord. Ord från en person av ”delvis annat etniskt ursprung”. Tack till HBL som publicerad­e min insändare (9.12.2016).

Medlemmarn­a i NMR är vilsna, arga medmännisk­or. Som gör helt fel saker. NMR är en politisk rörelse som måste kriminalis­eras på grund av att dess uttalade syfte bryter mot internatio­nella avtal kring mänskliga rättighete­r och Finlands grundlag. NMR:s värdegrund bryter respekten för varje människas inneboende värde.

Justitieom­budsmannen­s svar lämnar mycket att önska då denne konstatera­r att ”det är förståelig­t att ni känt er rädd och att det inte verkar som om ni blivit utsatt för något konkret hot”. Hur många personer till ska behöva känna sig rädda, hotade och kränkta för att få en förändring? Är detta verkligen rättsstate­n Finland?

Finland och Birkalands tingsrätt kan och måste fatta beslut om att NMR inte får demonstrer­a under polisskydd i framtiden. Fatta detta beslut så fort som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland