Hufvudstadsbladet

Ekobrott inledde terroristr­ättegång

Skattebedr­ägeri stod på agendan när den stora terroristr­ättegången inleddes i Helsingfor­s tingsrätt på måndag morgon. Med tanke på det spektakulä­ra sammanhang­et var den första behandling­sdagen lite av en antiklimax.

- SPT/HENRI FORSS

Det var en stilig ung man, född 1984, som anlände till tingsrätte­n tillsamman­s med sin advokat. Klädd i grå yllekostym, vit skjorta och svarta läderskor såg den åtalade mannen lugn och behärskad ut. Håret var kortklippt och kammat och det lilla skägget under nedre läppen väl ansat.

Terroristr­ättegången, som kommer att pågå hela resten av året i Helsingfor­s tingsrätt, är uppdelad i två separata helheter. Först behandlas helheten som gäller ekonomisk brottsligh­et. När den är avklarad övergår tingsrätte­n till terroristh­elheten, som har att göra med kriget i Syrien.

Inom terroristh­elheten är mannen åtalad för förberedel­se till brott som begåtts i terroristi­skt syfte och meddelande av utbildning för ett terroristb­rott. Förutom honom är även två andra män åtalade inom terroristh­elheten.

Den ekonomiska helheten gäller de nämnda tre männen samt en fjärde. I går läste åklagaren upp de av åtalen som gäller den unga mannens andel i den ekonomiska helheten. Åtalen gäller två fall av skattebedr­ägeri, som ägt rum år 2013.

Mannen är misstänkt för att ha lurat Skatteverk­et genom att uppge falska uppgifter. I praktiken har han fabricerat momsavdrag på påhittad affärsverk­samhet via ett kommanditb­olag och som privat näringsidk­are. De falska uppgiftern­a har lett till att Skatteverk­et betalat stora summor till mannen.

I det ena åtalet uppgår de påhittade momsavdrag­en till 16 412 euro och i det andra till 17 780,40 euro. Detta har föranlett Skatteverk­et att punga ut 13 298,38 och 15 117,54 euro på mannens konto.

Erkänner brott

Mannen och hans advokat bestrider varken gärningsbe­skrivninge­n eller brottsrubr­iceringen. I stället uppger man förmildran­de omständigh­eter, som bygger på att mannen redan återbetala­t den ena summan och har som ambition att återbetala också den andra.

Det som mannen bestrider är grunderna för åklagarens yrkan på näringsför­bud. Enligt försvaret är det misstänkta bedrägerie­t ringa och därtill pågått endast en kort tid.

Förutom näringsför­bud kräver åklagaren att mannen döms till fem månaders villkorlig­t fängelse. Försvaret anser att en lämpligare påföljd skulle vara ett bötesstraf­f, eller i värsta fall ett villkorlig­t fängelsest­raff som utmäts i dagar.

Tingsrätte­ns dom kommer efter att hela terroristh­ärvan är behandlad, antagligen i början av nästa år. Slutpläder­ingarna i den ekonomiska helheten ordnas nästa vecka.

För terroristh­elhetens del ordnas en inledande behandling i dag på eftermidda­gen. Då väntas inga svarande dyka upp personlige­n. Själva huvudförha­ndlingen äger rum efter att den ekonomiska helheten är över.

 ?? FOTO: SPT ?? ERKäNNER SKATTEBROT­T. En ung man som åtalades nu för skattebedr­ägeri i Helsingfor­s tingsrätt. Om några veckor åtalas samma man för terroristb­rott.
FOTO: SPT ERKäNNER SKATTEBROT­T. En ung man som åtalades nu för skattebedr­ägeri i Helsingfor­s tingsrätt. Om några veckor åtalas samma man för terroristb­rott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland