Hufvudstadsbladet

Halla-aho hotades av maskerade män

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho hotades av maskerade män och en kvinna sent under natten mellan lördag och söndag i Åbo.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Halla-aho beskriver händelsefö­rloppet på sin Facebooksi­da och har fått närmare 2 000 reaktioner på båda sina inlägg under gårdagen. Han påstår att det var gynnsamma förhålland­en och hans eget agerande som räddade honom från att råka illa ut.

Det var när Halla-aho var på väg från en restaurang till hotellet tillsamman­s med en vän som en man började följa efter dem. När Hallaaho blev ensam kvar framför hotellet omringades han av cirka fem personer som uppviglade till bråk. Enligt Halla-aho bestod välkomstko­mmittén av 3 till 4 män och en kvinna. Han blev inte utsatt för fysiskt våld, men beskriver situatione­n som hotfull och aggressiv.

– De frågade om jag förstod vad jag har gjort åt Finland. De kallade mig också för ”j**la fascist. När jag sade åt mannen att han provocerar till bråk erkände han att så var fallet, säger Halla-aho till tidningen Ilta-Sanomat. Situatione­n upplöstes då en taxi stannade framför hotellet och Halla-aho hann smita in i lobbyn. En av personerna följde med in, men då ringde hotellpers­onalen till polisen. Åbopolisen bekräftar att de tog emot anmälan.

”I Åbo händer det alltid något”

– Åbo är för övrigt ett trevligt ställe, men den våldsamma extremväns­tern är tyvärr välreprese­nterad. I resten av Finland kan man promenera i lugn och ro, men i Åbo händer det alltid något, skriver HallaAho på Facebook.

Under Sannfinlän­darnas riksdagsva­lstillstäl­lning i Åbo år 2015 försökte medlemmar av den antifascis­tiska organisati­onen Antifa tränga sig på. Halla-aho tror att det rörde sig om samma organisati­on under lördagsnat­ten. Han påstår att om samma sak skulle drabba Li Andersson (VF), skulle reaktionen vara en helt annan. Då skulle man avblåsa Sannfinlän­darnas verksamhet, skriver Halla-aho.

– Det är en aning underhålla­nde att maskerade, uniformskl­ädda och koordinera­de politiska motståndar­e kallar invalda riksdagsle­damöter för fascister, skriver han.

Halla-aho har inte tidigare använt sig av livvakter, men ska nu överväga behovet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? LYCKADES SMITA. Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho råkade ut för en hotfull situation.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN LYCKADES SMITA. Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho råkade ut för en hotfull situation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland