Hufvudstadsbladet

Sjukhusper­sonal dricker kaffe på svenska

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HNS, uppmuntrar sina anställda att våga prata svenska. Kampanjen ordnas för femte året i rad och är mycket uppskattad bland såväl anställda som patienter.

- SPT

HNS är en tvåspråkig samkommun med 22 000 anställda som producerar tjänster för fler än 1,6 miljoner människor. Av dessa är runt 8 procent svensksprå­kiga. HNS ordnar kampanjen ”Våga tala svenska” under hela svenska veckan för att påminna om rätten till vård på svenska.

– Vi vill uppmuntra personalen att våga prata extra mycket svenska, både med patienter och med arbetskamr­ater. Vi försöker sänka tröskeln på ett mer lättsamt sätt, för ju mer man pratar, desto lättare blir det i längden, säger Johanna Lindholm på HNS.

Under veckan uppmuntras finskspråk­ig personal att prata svenska också sinsemella­n. Dessutom ordnas en språkfråge­sport med humorinsla­g.

Lindholm påminner om att man alltid har rätt att få vård på sitt modersmål, utan att känna sig besvärlig.

– Det är inte meningen att man ska behöva be om service på svenska eller kräva det, man ska få det automatisk­t. Men vi lever i en realitet där det inte finns tillräckli­gt många som kan. Många pratar utmärkt svenska, men sen finns det sådana som egentligen kan en hel del, men är rädda att säga fel.

Kampanjen ordnas i samarbete med Svenska Finlands folkting.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland