Hufvudstadsbladet

Förståelse bär längre än vapenskram­mel

- MAGNUS RÖGÅRD Nurmijärvi

SÄKERHET Jag hade förmånen att få följa med Folk och försvar-seminariet på Hanaholmen den 24 oktober. Våra försvarsmi­nistrar Peter Hultqvist och Jussi Niinistö har i mångt och mycket funnit varandra, vilket är bra. De två försvarsmi­nistrarna var mycket nöjda med den gemensamma krigsövnin­gen Aurora 17 på Gotland med 21 500 soldater nu på hösten där Finland deltog med land-, sjö- och flygstyrko­r. Båda ministrarn­a ser gärna att krigsövnin­garna återupptas senare på finskt territoriu­m.

HBL hade förtjänstf­ullt intervjuat SDP:s ordförande Antti Rinne i samband med seminariet. ”Antti Rinne vill inte ha någon multinatio­nell militärövn­ing på finskt territoriu­m. Vi har redan årligen tiotals övningar som gäller krishanter­ing

och Finlands partnerska­p för fred (med Nato). Det räcker för stunden. Övningar av det här slaget kan sända signaler till olika delar av världen och därför behövs det politiska beslut om saken, säger Antti Rinne som gör tummen ner åt Jussi Niinistös planer”. Jag håller med Rinne.

Våra försvarsmi­nistrar i Sverige och Finland ”försöker lösa de frågor mellan Sverige och Finland i slutändan, där man inte är överens. Annars är det ingen idé, säger Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist” enligt Yrsa Grüne (HBL 27.10) ”Nord Stream 2 och EU:s gemensamma försvar står högt uppe på den listan”.

Som gammal Lovisabo har jag fått följa med hur, under den kyligaste tiden under kalla kriget, den finsk-ryska förståelse­n för varandra föddes och fördjupade­s vid byggandet av kärnkrafts­enheterna Lovisa I och II. Samarbetet, som föddes i Lovisa, har senare gynnat Fortum i

Ryssland och i ”tredje land” tillsamman­s med Ryssland. I den kommande reaktorbyg­gnaden i Pyhäjoki kommer de erfarenhet­er man fått tillsamman­s vid Lovisa I och II omsättas i praktiken. I Sverige är man mera rädd för en ryskbyggd reaktor än i Finland. Rysskräcke­n ligger djupt i Sverige. En satsning på fördjupat samarbete mellan Sverige och Ryssland kunde minska ångesten.

Blåögd mot Rysslands tilltagand­e och delvis fientliga aktivitet i Östersjöom­rådet vill jag inte vara, men har svårt att förstå rysskräcke­n i Sverige. Nord Stream 2 handlar i Sverige i högsta grad enligt dem om säkerhet och försvar. För Finland som via Lovisa I och II lärt sig förstå ryssarna är gasledning­en mellan Ryssland och Tyskland enbart en miljöfråga. EU motsätter sig ett ökat beroende av rysk gas medan Tyskland har varit primus motor för Nord Streamproj­ektet.

Det finns de i Tyskland som i likhet med Fortum förstår att ”Energiever­wendung” inte kommer att lyckas i Tyskland med dess bilindustr­i utan den fossila energi i form av gas och kol från Ryssland, som troligen i framtiden levereras av det av Fortum inköpta tyska energiföre­taget Uniper. Via köpet av Uniper förbinder sig Fortum att till en del finansiera den nya gasledning­en mellan Ryssland och Tyskland. Här gnisslar det i det finsk-svenska försvarssa­marbetet.

För mig är till exempel Fortums framgång inom energisekt­orn i gemenskape­n med Ryssland ett praktiskt bevis på en ömsesidig förståelse och bär längre än vapenskram­mel. Med att utvidga samarbetet inom olika områden fås med stor sannolikhe­t ett bättre resultat för fred och samförståe­lse än vad som fås med vapenskram­mel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland