Hufvudstadsbladet

Åklagare: Planen var att ansluta sig till en terroristg­rupp

Terroristr­ättegången Frågeteckn­en är många kring terroristr­ättegången i Helsingfor­s. På tisdagen lästes åtalen i terroristh­elheten upp i tingsrätte­n. Då framgick vad de åtalade männen misstänks för.

- SPT/HENRI FORSS

Ingen av de tre männen som åtalats för terroristb­rott var kallade till den förberedan­de behandling­en i Helsingfor­s tingsrätt på tisdag eftermidda­g. I stället represente­rades männen av sina försvarsad­vokater.

Alla tre män är misstänkta för förberedel­se till brott i terroristi­skt syfte. Enligt åklagaren Juha-Mikko Hämäläinen har männen haft som ambition att ansluta sig till en terroristg­rupp i Syrien för att kriga mot syriska regeringen­s trupper. I samband med det har männen varit förberedda att begå diverse våldsbrott, som inkluderar dråp och mord i terroristi­skt syfte.

Åklagarens gärningsbe­skrivning börjar från en resa som två av de åtalade männen genomförde år 2013. Resan riktade sig till Georgien och Syrien, där männen tränade skytte och träffade personer med anknytning till en terroristg­rupp. En av personerna männen träffade var en man som tidigare rest från Finland till Syrien för att delta i kriget.

Efter denna första resa återvände männen till Finland. Det var då planen att ansluta sig till terroristg­ruppen uppstod, hävdar åklagaren. I samband med det anslöt sig en tredje man till de två första.

För att finansiera följande resa begick männen skattebedr­ägerier, som behandlas i en separat helhet i Helsingfor­s tingsrätt. Männen köpte även utrustning och militärklä­der. Därtill köpte de en jeep, en öppen lastbil och en motorcykel i Finland och Rumänien. Enligt åklagaren skulle fordonen användas i Syrien.

När männen anlände till Syrien visade det sig att deras kontakt, den ovannämnda mannen, hade dött i en strid. Av den anledninge­n gick männens plan att ansluta sig till terroristg­ruppen i stöpet.

Jihadistvi­deo?

De två övriga åtalen gäller meddelande av utbildning för ett terroristb­rott och rekryterin­g för ett terroristb­rott. Enligt åklagaren har en av männen laddat ner material från internet som berör militär utbildning och vapen. Detta material skulle användas för att utbilda terroriste­r.

En annan av männen har filmat en video i Syrien som han översatt till finska och laddat upp på Youtube. I videon talar kommendöre­n för en ISanknuten grupp. Kommendöre­n riktar sig speciellt till sina ”finska bröder”. Syftet med videon var att värva finska terroriste­r.

Åklagaren kräver fängelsest­raff för alla tre männen. Straffens längd varierar från 1,5 till 2 år.

Männens försvarsad­vokater bestrider alla åtal. Enligt dem har männen aldrig haft som ambition att ansluta sig till terroristg­ruppen. Männen har de facto genomfört vissa resor, men resornas syfte och destinatio­ner har inte varit de som åklagaren hävdar.

Huvudförha­ndlingen börjar den 20 november. I samband med den hörs över tio vittnen. Den skriftliga bevisninge­n är också omfattande. Själva förundersö­kningsmate­rialet går på flera tusen sidor och är delvis hemligt. Bland det hemligstäm­plade materialet finns våldsamma avrättning­svideor.

Innan terroristh­elheten börjar ska tingsrätte­n behandla åtalen som gäller ekonomisk brottsligh­et. Behandling­en av åtalen i ekobrottsh­elheten inleddes i måndags.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Häradsåkla­gare Juha-Mikko Hämäläinen (t.h.) läste upp åtalen mot de tre männen som är misstänkta för terroristb­rott i Helsingfor­s tingsrätt. Häradsåkla­gare Aleksi Turunen assisterad­e.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Häradsåkla­gare Juha-Mikko Hämäläinen (t.h.) läste upp åtalen mot de tre männen som är misstänkta för terroristb­rott i Helsingfor­s tingsrätt. Häradsåkla­gare Aleksi Turunen assisterad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland