Hufvudstadsbladet

Den vemodiga musikens årstid

-

mörker, första snön och första julsångern­a. vintern är här och det märks när svenska selma & Gustaf och engelska iDer släpper de ultimata vinterlåta­rna.

selma & Gustaf, the unmarried Queen – rivers

Det är knappast många som hört talas om indiefolkd­uon Selma & Gustaf. Den svenska gruppen, som består av Selma Edenståhl och Gustaf Johnsson från Hudiksvall, har bara ett par tusen följare på Facebook. Däremot har deras låt Highest Grace spelats över en miljon gånger på Spotify. Det är talande för den okända men samtidigt fängslande musik de gör.

Med nya låten Rivers stärker de sin position som en musikgrupp att hålla ögonen på. Dels är det Edenståhls otroligt sköra men kristallkl­ara röst som sticker ut, dels är det något vackert i sångens vemod, i synnerhet när Edenståhl tar i och sjunger ”Are we going, far from nowhere?” i refrängen.

ider – Body love

Engelska r’n’b/folktronic­a-duon Ider står för veckans andra oemotstånd­liga vinterlåt. Body Love inleds med enkelt pianospel, men snart följer textradern­a ”You are the only one that my body loves… You are the only one but it’s not enough”. Megan Markwick och Lily Somerville sjunger i stämmor och bygger upp en elegisk låt som i all sin lågmäldhet och enformighe­t är brutalt vacker.

Dan farber feat. Boy matthews – time for living

Till och med den elektronis­ka dansmusike­n blir dystrare på hösten, i alla fall om producente­n Dan Farber står bakom den. Time for Living har egentligen ett ganska snabbt grundtempo, men med ett dovt bas-beat och ekande syntinslag skapar han en låt som platsar bättre på vintern än på sommarens dansgolv.

 ?? Foto: Pressbild ?? selma edenståHl ocH Gustaf JoHnsson.
Foto: Pressbild selma edenståHl ocH Gustaf JoHnsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland